Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Duurzaam Energie Zonnepanelen

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters om hun energie-efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren.

De financiering is afkomstig van het EU’s Innovation Fund, dat wordt gevoed door inkomsten uit het Emissions Trading System (ETS) van de EU. Dit systeem is gericht op het belasten van vervuilers voor hun uitstoot van broeikasgassen. Deze stap volgde kort na de goedkeuring door het Europees Parlement van de Net Zero Industry Act (NZIA), die beoogt om 40% van de behoeften aan schone energie in Europa te dekken met in eigen regio vervaardigde producten.

De nieuwe financieringsmogelijkheid is opgedeeld in vijf categorieën:

  1. Algemene decarbonisatieprojecten: 2,4 miljard euro is gereserveerd voor projecten op grote schaal (met een capex van meer dan 100 miljoen euro), middelgrote (20-100 miljoen euro) en kleinschalige projecten (2,5-20 miljoen euro).
  2. Cleantech productieprojecten: 1,4 miljard euro is bestemd voor projecten gericht op de productie van onderdelen voor hernieuwbare energie, energieopslag, warmtepompen en waterstofproductie, met een minimale capex van 2,5 miljoen euro.
  3. Pilot-projecten: 200 miljoen euro voor projecten met een capex van meer dan 2,5 miljoen euro, gericht op 'deep decarbonisation'.

Het Innovation Fund kan tot 60% van de relevante kosten van een project dekken. Informatiedagen staan gepland op 30 november en 7 december, voorafgaand aan de aanvraagdeadline van 9 april 2024.

Ook voor datacenters is deze financiering relevant. De beschikbare fondsen voor energieopslag en decarbonisatieprojecten bieden kansen om te investeren in groene(re) technologieën, zoals geavanceerde batterijsystemen en energie-efficiënte koelsystemen. Door deel te nemen aan deze projecten kunnen datacenters niet alleen hun duurzaamheidsdoelen bereiken, maar ook profiteren van financiële ondersteuning en innovatieve technologieën die hun operationele efficiëntie kunnen verbeteren.

Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Acht bedrijven die zich de komende jaren gaan vestigen op een van de kavels van Medel II sluiten zich aan bij een nieuw energiesysteem, een initiatief van energie-infrastructuurspecialist Joulz in samenwerking met regionale netbeheerder Liander.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.