Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Duurzaam Energie Zonnepanelen

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters om hun energie-efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren.

De financiering is afkomstig van het EU’s Innovation Fund, dat wordt gevoed door inkomsten uit het Emissions Trading System (ETS) van de EU. Dit systeem is gericht op het belasten van vervuilers voor hun uitstoot van broeikasgassen. Deze stap volgde kort na de goedkeuring door het Europees Parlement van de Net Zero Industry Act (NZIA), die beoogt om 40% van de behoeften aan schone energie in Europa te dekken met in eigen regio vervaardigde producten.

De nieuwe financieringsmogelijkheid is opgedeeld in vijf categorieën:

  1. Algemene decarbonisatieprojecten: 2,4 miljard euro is gereserveerd voor projecten op grote schaal (met een capex van meer dan 100 miljoen euro), middelgrote (20-100 miljoen euro) en kleinschalige projecten (2,5-20 miljoen euro).
  2. Cleantech productieprojecten: 1,4 miljard euro is bestemd voor projecten gericht op de productie van onderdelen voor hernieuwbare energie, energieopslag, warmtepompen en waterstofproductie, met een minimale capex van 2,5 miljoen euro.
  3. Pilot-projecten: 200 miljoen euro voor projecten met een capex van meer dan 2,5 miljoen euro, gericht op 'deep decarbonisation'.

Het Innovation Fund kan tot 60% van de relevante kosten van een project dekken. Informatiedagen staan gepland op 30 november en 7 december, voorafgaand aan de aanvraagdeadline van 9 april 2024.

Ook voor datacenters is deze financiering relevant. De beschikbare fondsen voor energieopslag en decarbonisatieprojecten bieden kansen om te investeren in groene(re) technologieën, zoals geavanceerde batterijsystemen en energie-efficiënte koelsystemen. Door deel te nemen aan deze projecten kunnen datacenters niet alleen hun duurzaamheidsdoelen bereiken, maar ook profiteren van financiële ondersteuning en innovatieve technologieën die hun operationele efficiëntie kunnen verbeteren.

Lees ook
Eurofiber neemt datacenters Bytesnet over

Eurofiber neemt datacenters Bytesnet over

Eurofiber neemt de datacenteractiviteiten van de Nederlandse IT infrastructuur dienstverlener Bytesnet over. Met de overname versterkt Eurofiber zijn positie in het zogeheten regional edge datacenter segment en geeft het verder invulling aan zijn groeidoelstellingen in open access infrastructuur.

Datacenters in Ierland gebruiken inmiddels meer elektriciteit dan alle Ierse huishoudens gecombineerd

Datacenters in Ierland gebruiken inmiddels meer elektriciteit dan alle Ierse huishoudens gecombineerd

Volgens The Guardian hebben de datacenters in Ierland vorig jaar meer elektriciteit verbruikt dan alle stedelijke huishoudens samen. Het groeiende aantal datacenters in het land gebruikte 21% van de totale elektriciteit, een stijging van 20% ten opzichte van 2022

Penta Infra en Polderwarmte tekenen intentieverklaring voor restwarmtebenutting

Penta Infra en Polderwarmte tekenen intentieverklaring voor restwarmtebenutting

Datacenterbedrijf Penta Infra en warmtebedrijf Polderwarmte hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken aan de duurzame inzet van restwarmte van het datacenter van Penta Infra in de Waarderpolder.