Microsoft drijft prototype datacenter volledig aan met methaangas

090716_datacenter

Microsoft opent een prototype datacenter dat volledig wordt aangedreven met methaangas. Het datacenter in Cheyenne in het Amerikaanse Wyoming neemt dit methaangas af van een nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie.

Dit meldt Wyoming Business Report. Het datacenter heeft een vermogen van 200 kW. Het datacenter bestaat uit een container waarin een high-performance computing cluster wordt gehuisvest. De serverruimte wordt aangedreven met behulp van een brandstofcel, die maar liefst 300 kW aan energie kan opwekken met behulp van methaangas. De brandstofcel is ontwikkeld door het Amerikaanse FuelCell Energy. Microsoft zet apparatuur van Siemens voor het monitoren van het datacenter en het milieu.

Biogas

Het project maakt dus gebruik van biogas, wat een bijproduct is van de waterzuiveringsinstallatie in Wyoming. tijdens het reinigen van water komen anaerobe bacteriën vrij die methaangas genereren. Dit gas wordt doorgaans direct bij de bron verbrand, aangezien dit gas een broeikasgas is. Methaangas is echter ook zeer geschikt om een elektrochemische reactie op te wekken waarbij zowel warmte als elektriciteit wordt gewonnen.

De locatie in Wyoming is een prototype en en lijkt veel op het plan voor ene ‘data plant’ dat Microsoft in 2010 presenteerde. Microsoft wilt volgens die plan datacenter in de omgeving van waterzuiveringsinstallaties plaatsen met als doel niet langer afhankelijk te zijn van het stroomnet.

Dossiers
Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.