Met zonne-energie geladen ‘zandbatterij’ ook interessant voor datacenters

mgtessssss

 

De laatste jaren zien we tal van nieuwe ideeën die een oplossing proberen te brengen voor het efficient opslaan, opwekken en gebruiken van energie. Zandbatterijen hebben daarbij al een aan tal keer een interessante rol gespeeld. Een nieuw voorbeeld daarvan is een project in Italië, dat ook potentie heeft de datacenterindustrie.

In Salerno zijn Enel X en Magaldi Group begonnen met de bouw van een 13 MWh-installatie voor thermische energieopslag (TES). De opslagtechnologie, Magaldi Green Thermal Energy Storage (MGTES) genaamd, is ontwikkeld door Magaldi, een bedrijf voor ultrahoge-temperatuurmateriaalverwerking. Het maakt gebruik van een gefluïdiseerd zandbed om warmte op te slaan, die vervolgens wordt vrijgegeven als stoom bij temperaturen tussen 120 en 400°C.

Het systeem wordt in Italië gebruikt in een industriële omgeving, maar lijkt ook geschikt voor toepassingen waarbij de zandbatterij is aangesloten op een warmtenet dat als een van de bronsystemen fungeert. Datacenters kunnen op een dergelijk warmtenet worden aangesloten, als een van de warmteleveranciers. De installatie in Salerno - die overigens 125 ton weegt - zal echter worden aangedreven door een PV-array van 5 MW.

Veel van dit soort nieuwe ideeën zijn nauwelijks de researchfase voorbij en nog maar net geschikt voor een eerste praktijkcase. Hierdoor zijn veel toepassingen nog maatwerk op basis van een specifieke use case. In dit Italiaanse geval gaat het om een industrieel proces van de voedingsmiddelenfabrikant IGI, die de techniek vooral gebruikt om warmte op te wekken op een manier waarbij veel minder CO2 en stikstof vrijkomt.

Enel X werkt overigens ook nauw samen met Brenmiller, een Israëlische firma die met name kijkt naar opslag van (rest)warmte en energie uit biomassa.

Hoewel veel van dit soort nieuwe methoden van energie-opslag en -opwekking nog erg exotisch klinken, spelen ze een belangrijke rol in de energietransitie. Dit betekent dat er veel R&D-geld en venture capital beschikbaar is. Een grote vraag vanuit de markt is er nog niet, maar een rapport van de Long-Duration Energy Storage Council (LDES Council) heeft de omvang van de markt voor thermische opslag in kaart gebracht en komt tot een interessante conclusie. Men verwacht namelijk dat de komende jaren voor terawatts aan energieopslag nodig is, wat tot investeringen zal leiden die in de miljarden dollars zal lopen.

 

 

 

Lees ook
Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Acht bedrijven die zich de komende jaren gaan vestigen op een van de kavels van Medel II sluiten zich aan bij een nieuw energiesysteem, een initiatief van energie-infrastructuurspecialist Joulz in samenwerking met regionale netbeheerder Liander.

Brabants bedrijventerrein krijgt eigen energiehub

Brabants bedrijventerrein krijgt eigen energiehub

Begin mei is op het Kempisch Bedrijvenpark (KBP) in Hapert een overeenkomst getekend voor het ontwikkelen van een eigen energiehub. De overeenkomst is getekend door 18 ondernemingen, waaronder VDL Groep en VGI Groep, en netbeheerder Enexis.

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot een enorme vraag naar rekencapaciteit in datacenters. Deze groeiende behoefte zet chipbedrijven onder druk om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de prestaties verbeteren