Met zonne-energie geladen ‘zandbatterij’ ook interessant voor datacenters

mgtessssss

 

De laatste jaren zien we tal van nieuwe ideeën die een oplossing proberen te brengen voor het efficient opslaan, opwekken en gebruiken van energie. Zandbatterijen hebben daarbij al een aan tal keer een interessante rol gespeeld. Een nieuw voorbeeld daarvan is een project in Italië, dat ook potentie heeft de datacenterindustrie.

In Salerno zijn Enel X en Magaldi Group begonnen met de bouw van een 13 MWh-installatie voor thermische energieopslag (TES). De opslagtechnologie, Magaldi Green Thermal Energy Storage (MGTES) genaamd, is ontwikkeld door Magaldi, een bedrijf voor ultrahoge-temperatuurmateriaalverwerking. Het maakt gebruik van een gefluïdiseerd zandbed om warmte op te slaan, die vervolgens wordt vrijgegeven als stoom bij temperaturen tussen 120 en 400°C.

Het systeem wordt in Italië gebruikt in een industriële omgeving, maar lijkt ook geschikt voor toepassingen waarbij de zandbatterij is aangesloten op een warmtenet dat als een van de bronsystemen fungeert. Datacenters kunnen op een dergelijk warmtenet worden aangesloten, als een van de warmteleveranciers. De installatie in Salerno - die overigens 125 ton weegt - zal echter worden aangedreven door een PV-array van 5 MW.

Veel van dit soort nieuwe ideeën zijn nauwelijks de researchfase voorbij en nog maar net geschikt voor een eerste praktijkcase. Hierdoor zijn veel toepassingen nog maatwerk op basis van een specifieke use case. In dit Italiaanse geval gaat het om een industrieel proces van de voedingsmiddelenfabrikant IGI, die de techniek vooral gebruikt om warmte op te wekken op een manier waarbij veel minder CO2 en stikstof vrijkomt.

Enel X werkt overigens ook nauw samen met Brenmiller, een Israëlische firma die met name kijkt naar opslag van (rest)warmte en energie uit biomassa.

Hoewel veel van dit soort nieuwe methoden van energie-opslag en -opwekking nog erg exotisch klinken, spelen ze een belangrijke rol in de energietransitie. Dit betekent dat er veel R&D-geld en venture capital beschikbaar is. Een grote vraag vanuit de markt is er nog niet, maar een rapport van de Long-Duration Energy Storage Council (LDES Council) heeft de omvang van de markt voor thermische opslag in kaart gebracht en komt tot een interessante conclusie. Men verwacht namelijk dat de komende jaren voor terawatts aan energieopslag nodig is, wat tot investeringen zal leiden die in de miljarden dollars zal lopen.

 

 

 

Lees ook
Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.