Mark Boeren Pathema: ‘circulair omgaan met water voor datacenters heel goed mogelijk'

Pathema-Logo-280210

Pathema levert innovatieve oplossingen voor duurzame waterbehandeling en signaleert steeds meer aandacht voor de watertransitie vanuit de datacentersector. Mede-eigenaar Mark Boeren: “Water is een schaars goed, waar we verantwoord mee om moeten gaan.”

Pathema_mrt20-HR20-600

De oplossingen van Pathema zijn gericht op circulaire koelwaterbehandeling. “In een waterrijk land als Nederland klinkt het misschien vreemd”, vertelt Mark Boeren, “maar je ziet dat het watertekort toeneemt. Het is jammer dat we drinkwater gebruiken om datacenters te koelen, terwijl er circulaire oplossingen zijn voor duurzame watervoorziening.” In de IT-sector worden circulaire koeloplossingen daarom steeds belangrijker. Droog koelen is een optie, maar verbruikt meer energie dan natte koeling.

 

Om het gebruik van drinkwater terug te dringen, zijn er andere oplossingen. Pathema hielp al eerder datacenters aan circulaire koelwaterbehandeling. Het verhoogde daarmee zelfs de redundantie door ervoor te zorgen dat meerdere soorten water beschikbaar zijn om mee te koelen, zoals oppervlaktewater, afvalwater en regenwater. “Als je onze koeloplossingen vergelijkt met conventionele systemen, dan gebruiken we minimaal vijftien tot maximaal zestig procent minder water. Bovendien vermindert het gebruik van chemicaliën met 100% en het gebruik van drinkwater tot 98 procent.”

Van verbruiker naar leverancier

Volgens Boeren kunnen datacenters met een circulair systeem zichzelf evolueren van watergebruiker naar waterleverancier. “Datacenters hebben vaak behoefte aan een grote restcapaciteit, ook qua water. Als zij in de buurt van een waterzuivering zitten, kunnen zij deze overcapaciteit in warme perioden inzetten voor de waterbehoefte van bijvoorbeeld de landbouw. Hierdoor worden datacenters een deel van de oplossing.”

Lage investering

De investering voor een overstap naar circulair koelen is relatief laag. Pathema levert plug and play-oplossingen vanaf 100.000 euro. “En in de meest extreme gevallen loopt dat op naar 500.000 euro. Meestal wordt die investering al binnen drie jaar terugverdiend”, weet Boeren. “Daarnaast bieden we full-operational lease aan, waarmee klanten volledig worden ontzorgd. De maandelijkse kosten hiervan liggen lager dan de chemicaliën- en drinkwaterkosten die nodig zijn voor een chemische zuiveringsoplossing. Bovendien kunnen onze systemen ook worden geplaatst in een operationeel datacenter: ruim 80 procent van onze klanten is retrofitter.” Uiteindelijk wil Pathema naar een model waar datacenters van afvalwater koelwater gaan maken. “Met de mogelijkheden van nu kan dat ook. Eigenlijk slaat het nergens meer op om drinkwater in een koeltoren te pompen. We hebben echter nog veel werk te doen om dat te bewerkstelligen.”

Lees ook
Arcus Infrastructure Partners LLP neemt Coolworld over van private equity investeerder Gimv

Arcus Infrastructure Partners LLP neemt Coolworld over van private equity investeerder Gimv

Arcus heeft een aanzienlijke investeringservaring met toegevoegde waarde in Europese infrastructuur en meer specifiek, in asset leasing en cold chain activiteiten. Dit zal het management van Coolworld ondersteunen bij het verder versnellen van de groei en het focussen op duurzame waarde creatie op lange termijn.

LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL Data Centers, exploitant van vijf datacenters in België, heeft een nieuwe 13,5 MVA noodstroomoplossing in gebruik genomen in haar LCL Brussels-West datacenter in Aalst. Deze installatie werkt exclusief op 100 procent ‘hydrotreated vegetable oil’ (HVO) brandstof. Daarmee is deze faciliteit het eerste datacenter in België dat biobrandstoffen geb1

Nieuwe koelingstechnieken in aantocht

Nieuwe koelingstechnieken in aantocht

Op het gebied van het koelen van datacenters gebeurt meer dan alleen vloeistofkoeling. Twee recente ontwikkelingen laten dit duidelijk zien.