Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Maarten-Otto-website-1676-700400

Het belang van datacenters neemt exponentieel toe. Ze staan centraal in onze digitale economie en zijn nauw verbonden met de energie-infrastructuur van ons land. Zoals Maarten Otto, de nieuw benoemde voorzitter van de ledenraad van Netbeheer Nederland, terecht opmerkt: "Onze energie-infrastructuur vormt nu en in de toekomst het fundament van Nederland."

Met zijn benoeming per 1 september 2023 is Otto de opvolgers van Evert den Boer. Otto, die sinds 2017 bij Alliander werkt en daar vanaf medio 2020 de rol van CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur vervult, heeft een heldere visie voor de toekomst. Zijn ervaring binnen en buiten Alliander – waaronder zijn voorzitterschap bij de werkgeversvereniging WENB en lidmaatschap van het Dagelijks Bestuur VNO-NCW – onderstreept zijn inzet voor een duurzamer Nederland.

Zoals datacenters het kloppende hart zijn van onze digitale infrastructuur, is de energie-infrastructuur de levensader van de moderne samenleving. De toenemende vraag naar elektriciteit, aangewakkerd door de groei van datacenters en de verduurzaming van huizen en bedrijven, benadrukt de urgentie van uitbreiding en vernieuwing van de energie-infrastructuur. In 2022 werd al 4 miljard euro geïnvesteerd, en deze investering wordt verwacht te verdubbelen naar 8 miljard euro per jaar vanaf 2025.

De samenhang tussen de groei van datacenters en de toenemende energievraag maakt het duidelijk dat een nauwe samenwerking tussen netbeheerders, overheden en bedrijfsleven essentieel is. Otto roept ook het nieuwe kabinet op om een proactieve rol te spelen, met een focus op uitvoering en het bieden van de nodige ruimte voor onze energie-infrastructuur.

In zijn nieuwe rol bij Netbeheer Nederland is Otto vastbesloten om deze uitdagingen het hoofd te bieden en zich in te zetten voor een robuuste en toekomstbestendige energie-infrastructuur – iets waar zowel datacenters als iedere Nederlander van zal profiteren.

Lees ook
Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

In het windenergiegebied ten noorden van de Waddeneilanden komt als het aan de Nederlandse overheid ligt de eerste grootschalige waterstofproductie op zee. Dat is goed nieuws voor de datacentersector waar al langer plannen en projecten bestaan rond groene waterstof.

‘Landelijk Actieprogramma Netcongestie is goed vertrekpunt, maar geen oplossing’

‘Landelijk Actieprogramma Netcongestie is goed vertrekpunt, maar geen oplossing’

Dat stelt de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) in haar online magazine Inzicht. VEMW is het kenniscentrum en de belangenbehartiger voor de zakelijke elektriciteit-, gas- en waterafnemers in Nederland.

Rotterdam krijgt eerste Nederlandse fabriek voor recycling lithium-ion batterijen

Rotterdam krijgt eerste Nederlandse fabriek voor recycling lithium-ion batterijen

Als alles goed gaat, beschikt Nederland nog dit jaar over een eigen installatie voor het recyclen van lithium-ion batterijen. Dat meldt Technisch Weekblad. Daarmee wordt het ecosysteem rond energieopslag in ons land verder uitgebreid. Tot nu toe worden ingenomen batterijen veelal naar het buitenland gestuurd voor recycling. Een nieuwe installatie1