Low Speed Ventilation voorkomt Venturi-effect en verlaagt energierekening

alfa-laval-low-speed-ventilation

Miljoenen servers in datacenters over de hele wereld genereren enorme hoeveelheden warmte tijdens het verwerken van data. Conventionele serverkoeltechnologie brengt hoge luchtsnelheden van 8-9 meter per seconde met zich mee en voor het verplaatsen van lucht is bij deze snelheden veel energie nodig. Hierdoor kan het Venturi-effect ontstaan, wat leidt tot luchtdrukverschillen en "hot spots" waardoor servers oververhit kunnen raken. Om dit te voorkomen lanceert Alfa Laval het koelconcept Low Speed Ventilation (LSV). een efficiënt koelconcept dat lucht levert bij een aanzienlijk lagere snelheid van 1,5 tot 1,8 meter per seconde.

Verlaging van de luchtsnelheid en het leveren van een optimale luchtstroom neemt het Venturi-effect weg, minimaliseert drukverschillen en voorkomt problemen zoals 'hot spots'. Aangezien LSV werkt met een normale luchtdruk, moeten datacenteroperators alleen zorgen dat er lucht beschikbaar is en hoeven zich niet bezig te houden met de luchtdruk. Dit vereenvoudigt de realisatie van optimale omstandigheden in de serverruimte.

Grotere koelers

Omdat er grote hoeveelheden lucht vereist zijn voor Low Speed Ventilation, zijn LSV-koelers groter dan conventionele koelers. Alfa Laval Arctigo LSV-luchtkoelers zijn speciaal ontworpen met een grote doorsnede. Ze bevinden zich buiten de serverruimte en zorgen ervoor dat de servers altijd van voldoende temperatuurgeregelde lucht worden voorzien. Daarnaast verbruiken minder energie dan conventionele koeloplossingen.

De LSV-technologie wordt inmiddels al met succes gebruikt in serverruimtes in Nederland. Hieruit blijkt dat LSV een Power Usage Effectiveness (PUE) gerealiseerd kan worden van 1,07. Dit is aanzienlijk lager dan het marktgemiddelde voor wereldwijde datacenters van 1,5. Doordat de EC ventilatoren de lucht bij lage snelheid naar de servers distribueren verbruikt het koelsysteem minder energie dan conventionele systemen. Afhankelijk van de grootte, het type en de locatie van het datacenter kan de koelinggerelateerde energierekening hierdoor met maximaal 30% worden verlaagd.

Dossiers
Lees ook
3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.