LiquidCool Solutions plaatst moederbord van servers in diëlektrische vloeistof

LiquidCool Solutions (LCS) lanceert op SuperComputing 2015 in het Amerikaanse Austin, Texas de Clamshell server. Hierbij wordt een moederbord tussen een twee panelen geplaatst, waarna deze ruimte wordt gevuld met diëlektrische vloeistof die de warmte afvoert van alle elektronische componenten op het moederbord.

LCS stelt met het systeem het energieverbruik van koeling tot 98% te kunnen terugdringen ten opzichte van traditionele luchtkoeling, aangezien er geen bewegende componenten in het systeem aanwezig zijn. Daarnaast kan warmte van de diëlektrische vloeistof worden hergebruikt om via een warmtewisselaar energie op te wekken. Voor dit doeleinden wordt de temperatuur van de vloeistof gereguleerd, zodat deze bij een temperatuur van zo’n 51 graden Celsius de Clamshell verlaat.

“Een Clamshell server kost ongeveer hetzelfde als een vergelijkbare luchtgekoelde server, waardoor voordelen als het lagere operationele kosten, de kleinere voetafdruk, het niet hoeven gebruiken van water en stille bedrijfsvoering gratis zijn”, zegt Herb Zien, CEO van LCS. “Met Clamshell servers en racks als een mogelijkheid is het moeilijk de extra investering te rechtvaardigen die nodig is om een luchtgekoeld datacenter te bouwen en ondersteunen.”

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.