LiquidCool Solutions plaatst moederbord van servers in diëlektrische vloeistof

LiquidCool Solutions (LCS) lanceert op SuperComputing 2015 in het Amerikaanse Austin, Texas de Clamshell server. Hierbij wordt een moederbord tussen een twee panelen geplaatst, waarna deze ruimte wordt gevuld met diëlektrische vloeistof die de warmte afvoert van alle elektronische componenten op het moederbord.

LCS stelt met het systeem het energieverbruik van koeling tot 98% te kunnen terugdringen ten opzichte van traditionele luchtkoeling, aangezien er geen bewegende componenten in het systeem aanwezig zijn. Daarnaast kan warmte van de diëlektrische vloeistof worden hergebruikt om via een warmtewisselaar energie op te wekken. Voor dit doeleinden wordt de temperatuur van de vloeistof gereguleerd, zodat deze bij een temperatuur van zo’n 51 graden Celsius de Clamshell verlaat.

“Een Clamshell server kost ongeveer hetzelfde als een vergelijkbare luchtgekoelde server, waardoor voordelen als het lagere operationele kosten, de kleinere voetafdruk, het niet hoeven gebruiken van water en stille bedrijfsvoering gratis zijn”, zegt Herb Zien, CEO van LCS. “Met Clamshell servers en racks als een mogelijkheid is het moeilijk de extra investering te rechtvaardigen die nodig is om een luchtgekoeld datacenter te bouwen en ondersteunen.”

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.