Koeling met diëlektrische vloeistof blijkt geschikt voor hergebruik van warmte

Een oplossing die datacenterapparatuur koelt met diëlektrische vloeistof komt tijdens een test van de Amerikaanse ministerie van Energie goed uit de bus. De oplossing blijkt in staat 90 tot 95% van de warmte die servers genereren af te kunnen voeren. Daarnaast blijkt de methode geschikt om met behulp van deze warmte water te verwarmen voor gebruik in gebouwen.

De tests zijn uitgevoerd in het National Renewable Energy Laboratory (NREL) in het Amerikaanse Golden, Colorado. In de testopstelling werden acht servers gekoeld met een oplossing van LiquidCool, waarbij de servers worden ondergedompeld in diëlektrische vloeistof. Tijdens de uitgevoerde tests was het systeem in staat 90 tot 95% van de warmte die door deze acht servers werd gegenereerd af te voeren.

Water verwarmen met restwarmte

Het systeem is ook geschikt om deze restwarmte in te zetten voor het verwarmen van water. In de testopstelling is de restwarmte gebruikt om water te verwarmen in de testfaciliteit van de NREL. Hier bleek het systeem in staat te zijn water te verwarmen van 75F naar 120F. De onderzoekers stellen dat het systeem water in de praktijk probleemloos moet kunnen verwarmen tot een temperatuur van 140F.

LiquidCool claimt dat zijn koelsysteem 1 tot 2% van de energie verbruikt die nodig is om de IT-apparatuur die wordt gekoeld aan te drijven. Uit de tests van het NREL blijkt dat deze claim klopt.

liquidcool-solutions-clamshell

Bron: DatacenterKnowledge

Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.