Koeling met diëlektrische vloeistof blijkt geschikt voor hergebruik van warmte

Een oplossing die datacenterapparatuur koelt met diëlektrische vloeistof komt tijdens een test van de Amerikaanse ministerie van Energie goed uit de bus. De oplossing blijkt in staat 90 tot 95% van de warmte die servers genereren af te kunnen voeren. Daarnaast blijkt de methode geschikt om met behulp van deze warmte water te verwarmen voor gebruik in gebouwen.

De tests zijn uitgevoerd in het National Renewable Energy Laboratory (NREL) in het Amerikaanse Golden, Colorado. In de testopstelling werden acht servers gekoeld met een oplossing van LiquidCool, waarbij de servers worden ondergedompeld in diëlektrische vloeistof. Tijdens de uitgevoerde tests was het systeem in staat 90 tot 95% van de warmte die door deze acht servers werd gegenereerd af te voeren.

Water verwarmen met restwarmte

Het systeem is ook geschikt om deze restwarmte in te zetten voor het verwarmen van water. In de testopstelling is de restwarmte gebruikt om water te verwarmen in de testfaciliteit van de NREL. Hier bleek het systeem in staat te zijn water te verwarmen van 75F naar 120F. De onderzoekers stellen dat het systeem water in de praktijk probleemloos moet kunnen verwarmen tot een temperatuur van 140F.

LiquidCool claimt dat zijn koelsysteem 1 tot 2% van de energie verbruikt die nodig is om de IT-apparatuur die wordt gekoeld aan te drijven. Uit de tests van het NREL blijkt dat deze claim klopt.

liquidcool-solutions-clamshell

Bron: DatacenterKnowledge

Lees ook
Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

Op woensdagavond 20 september heeft DE-CIX Frankfurt een nieuw verkeersrecord gevestigd door voor het eerst de grens van 15 Terabits per seconde (Tbps) te overschrijden, met een piek van 15,29 Tbps. Ter vergelijking: in 2022 doorbrak Frankfurt de barrières van 11, 12, 13 en 14 Tbps.

Lennox EMEA overgenomen door Syntagma Capital

Lennox EMEA overgenomen door Syntagma Capital

Lennox International heeft de details bekend gemaakt van een overeenkomst om de commerciële HVAC- en koelactiviteiten van Lennox EMEA af te stoten. Syntagma Capital, een Europese private onderneming, zal de activa van Lennox in EMEA overnemen.

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...