Koeling met diëlektrische vloeistof blijkt geschikt voor hergebruik van warmte

Een oplossing die datacenterapparatuur koelt met diëlektrische vloeistof komt tijdens een test van de Amerikaanse ministerie van Energie goed uit de bus. De oplossing blijkt in staat 90 tot 95% van de warmte die servers genereren af te kunnen voeren. Daarnaast blijkt de methode geschikt om met behulp van deze warmte water te verwarmen voor gebruik in gebouwen.

De tests zijn uitgevoerd in het National Renewable Energy Laboratory (NREL) in het Amerikaanse Golden, Colorado. In de testopstelling werden acht servers gekoeld met een oplossing van LiquidCool, waarbij de servers worden ondergedompeld in diëlektrische vloeistof. Tijdens de uitgevoerde tests was het systeem in staat 90 tot 95% van de warmte die door deze acht servers werd gegenereerd af te voeren.

Water verwarmen met restwarmte

Het systeem is ook geschikt om deze restwarmte in te zetten voor het verwarmen van water. In de testopstelling is de restwarmte gebruikt om water te verwarmen in de testfaciliteit van de NREL. Hier bleek het systeem in staat te zijn water te verwarmen van 75F naar 120F. De onderzoekers stellen dat het systeem water in de praktijk probleemloos moet kunnen verwarmen tot een temperatuur van 140F.

LiquidCool claimt dat zijn koelsysteem 1 tot 2% van de energie verbruikt die nodig is om de IT-apparatuur die wordt gekoeld aan te drijven. Uit de tests van het NREL blijkt dat deze claim klopt.

liquidcool-solutions-clamshell

Bron: DatacenterKnowledge

Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.