Koeling met diëlektrische vloeistof blijkt geschikt voor hergebruik van warmte

Een oplossing die datacenterapparatuur koelt met diëlektrische vloeistof komt tijdens een test van de Amerikaanse ministerie van Energie goed uit de bus. De oplossing blijkt in staat 90 tot 95% van de warmte die servers genereren af te kunnen voeren. Daarnaast blijkt de methode geschikt om met behulp van deze warmte water te verwarmen voor gebruik in gebouwen.

De tests zijn uitgevoerd in het National Renewable Energy Laboratory (NREL) in het Amerikaanse Golden, Colorado. In de testopstelling werden acht servers gekoeld met een oplossing van LiquidCool, waarbij de servers worden ondergedompeld in diëlektrische vloeistof. Tijdens de uitgevoerde tests was het systeem in staat 90 tot 95% van de warmte die door deze acht servers werd gegenereerd af te voeren.

Water verwarmen met restwarmte

Het systeem is ook geschikt om deze restwarmte in te zetten voor het verwarmen van water. In de testopstelling is de restwarmte gebruikt om water te verwarmen in de testfaciliteit van de NREL. Hier bleek het systeem in staat te zijn water te verwarmen van 75F naar 120F. De onderzoekers stellen dat het systeem water in de praktijk probleemloos moet kunnen verwarmen tot een temperatuur van 140F.

LiquidCool claimt dat zijn koelsysteem 1 tot 2% van de energie verbruikt die nodig is om de IT-apparatuur die wordt gekoeld aan te drijven. Uit de tests van het NREL blijkt dat deze claim klopt.

liquidcool-solutions-clamshell

Bron: DatacenterKnowledge

Lees ook
3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.

ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs een rapport gedeeld met de Tweede Kamer over de staat van de Nederlandse digitale infrastructuur. Opmerkelijk is de afwezigheid van een cruciaal element in dit rapport, stelt Samantha Reilly, sector specialist TMT-ICT en duurzame energie bij ING Sector Banking:1