Koeling met diëlektrische vloeistof blijkt geschikt voor hergebruik van warmte

Een oplossing die datacenterapparatuur koelt met diëlektrische vloeistof komt tijdens een test van de Amerikaanse ministerie van Energie goed uit de bus. De oplossing blijkt in staat 90 tot 95% van de warmte die servers genereren af te kunnen voeren. Daarnaast blijkt de methode geschikt om met behulp van deze warmte water te verwarmen voor gebruik in gebouwen.

De tests zijn uitgevoerd in het National Renewable Energy Laboratory (NREL) in het Amerikaanse Golden, Colorado. In de testopstelling werden acht servers gekoeld met een oplossing van LiquidCool, waarbij de servers worden ondergedompeld in diëlektrische vloeistof. Tijdens de uitgevoerde tests was het systeem in staat 90 tot 95% van de warmte die door deze acht servers werd gegenereerd af te voeren.

Water verwarmen met restwarmte

Het systeem is ook geschikt om deze restwarmte in te zetten voor het verwarmen van water. In de testopstelling is de restwarmte gebruikt om water te verwarmen in de testfaciliteit van de NREL. Hier bleek het systeem in staat te zijn water te verwarmen van 75F naar 120F. De onderzoekers stellen dat het systeem water in de praktijk probleemloos moet kunnen verwarmen tot een temperatuur van 140F.

LiquidCool claimt dat zijn koelsysteem 1 tot 2% van de energie verbruikt die nodig is om de IT-apparatuur die wordt gekoeld aan te drijven. Uit de tests van het NREL blijkt dat deze claim klopt.

liquidcool-solutions-clamshell

Bron: DatacenterKnowledge

Lees ook
NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1