Koelaggregaten met nieuwe vermogensklasse

Rittal

Onder de naam Blue e+ biedt Rittal de op dit moment meest efficiënte serie koelaggregaten op de markt. Nu heeft de fabrikant de koelaggregatenserie uitgebreid met een nieuw koelaggregaat in de vermogensklasse van 1,6 kW. Behalve met een gemiddeld 75 procent hogere energie-efficiëntie ten opzichte van bestaande koelsystemen overtuigen de aggregaten ook wat betreft netwerkkoppeling, veiligheid en handling. De nieuwe FTTA-toelating maakt bovendien UL-certificeringsprocessen eenvoudiger. De koelaggregaten met de nieuwe vermogensklasse zijn per direct verkrijgbaar.

Tot nu toe biedt de Rittal koelaggregatenserie Blue e+ een vermogensbereik van 2 tot 6 kW. Vanaf nu zijn ook compacte aggregaten van de lagere vermogensklasse met 1,6 kW beschikbaar. “Hiermee breiden wij onze serie Blue e+ koelaggregaten uit met een belangrijk model en voldoen wij aan de vraag naar compacte koelaggregaten voor een efficiënte koeling van schakelkasten”, aldus Steffen Wagner, hoofd afdeling Klimatisering bij Rittal.

Naast de CULUS-Listing beschikken de koelaggregaten en ventilatoren van Rittal ook in de nieuwe categorie "FTTA" (Environmental-rated Accessories for Enclosures) over een UL Listing. “Met de FTTA-goedkeuring heeft UL de typerating of de IP-beschermklasse van de gekoelde kast door UL gecertificeerd. Dit beantwoordt op een bindende manier een van de door de gebruikers meest gestelde vragen”, aldus de klimaatspecialist.

Voor zijn koelaggregatenserie Blue e+ vertrouwt Rittal op een innovatief, gepatenteerd hybridesysteem. Dit systeem maakt gebruik van een combinatie van een compressorkoelaggregaat en een passief koelende heat pipe. De regelstrategie van de hybride modus levert een belangrijke bijdrage aan de aanzienlijke verhoging van de efficiëntie. Ook de energie-efficiëntie van de echte compressorkoeling van de nieuwe serie Blue e+ aggregaten is zeer hoog. Zowel voor de ventilatoren als de compressor worden DC-motoren gebruikt. Door de invertertechnologie, die door middel van een spanningsregeling het toerental van compressor en ventilatoren regelt, is altijd het koelvermogen beschikbaar dat op dat moment nodig is. Daardoor is het energieverbruik in vergelijking met een standaard systeem aanzienlijk lager. “Door de hoge mate van energie-efficiëntie van de nieuwe koelaggregaten zijn besparingen – zoals blijkt uit tal van testresultaten – van gemiddeld 75 procent mogelijk”, aldus Steffen Wagner.

Dankzij de multivoltagetechniek kunnen alle apparaten flexibel worden aangesloten op ’s werelds

meest gebruikte elektriciteitsnetten. Het mogelijke ingangsspanningsbereik varieert van 110 V (1-

fase) tot 480 V (3-fase) bij netfrequenties van 50 Hz of 60 Hz.

Door de vermogensgeregelde koeling staat geen enkel component in de kast bloot aan thermische

stress. Constante temperatuurschommelingen, zoals bij de klassieke tweepuntsregeling, behoren

tot het verleden. Hierdoor stijgt de levensduur aanzienlijk, niet alleen van de koelaggregaten, maar

ook van de componenten in de kast. Dit maakt processen nog betrouwbaarder.

Het nieuwe grafische touchdisplay verschaft in een oogopslag alle relevante informatie.

  • Systeemmeldingen verschijnen in tekstvorm en zijn beschikbaar in meerdere talen. Door
  • gestandaardiseerde communicatie-interfaces worden de aggregaten gemakkelijk opgenomen in de
  • besturingssystemen van de productiesystemen. Met de nieuwe IoT Interface koppelt Rittal de
  • Blue e+ aggregaten via OPC-UA, Profinet, SNMP, Modbus TCP en CANopen bovendien met de
  • monitoring-, energiemanagement- en/of hogere systemen van de klant zelf. Dit maakt nieuwe

toepassingen zoals Predictive Maintenance en Data Analytics mogelijk.

Meer over
Lees ook
Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

De toenemende power density van datacenter-racks, veroorzaakt door technologieën zoals cloud computing en generatieve AI, heeft geleid tot de verkenning van vloeistofkoeling als oplossing voor thermisch beheer. Zelfs met afscherming hebben traditionele luchtkoelingsmethoden moeite om te voldoen aan de koelbehoeften van dicht op elkaar gepakte1

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Dat is een vraag die John Laban, bekend van Open Compute en OpenUK, zich stelt. Hij komt met die vraag na het zien van een korte video over global warming en het gebruik van airconditioning. Het aantal airco’s zal - zo voorspellen de makers van de video - naar verwachting de komende jaren verdrievoudigen.

Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Watergebruik en waterbesparing spelen een steeds grotere rol in de datacenterindustrie. Wereldwijd wordt daarom onderzocht hoe het gebruik van water en het toepassen van chemicaliën kan worden verminderd. In Singapore is in dat kader een interessant initiatief ontplooid voor het SIN10-datacenter van Digital Realty.