Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Singapore-hu-chen-__cBlRzLSTg-unsplash

Watergebruik en waterbesparing spelen een steeds grotere rol in de datacenterindustrie. Wereldwijd wordt daarom onderzocht hoe het gebruik van water en het toepassen van chemicaliën kan worden verminderd. In Singapore is in dat kader een interessant initiatief ontplooid voor het SIN10-datacenter van Digital Realty.

Dit project is volgens de initiatiefnemers de eerste in zijn soort die wordt geïmplementeerd in de datacenterindustrie van Singapore. Door gebruik te maken van een proces genaamd DCI-elektrolyse, heeft Digital Realty het gebruik van chemicaliën voor de behandeling van het afgevoerde water geëlimineerd. Dit stelt het bedrijf in staat om het aantal keren dat hetzelfde waterreservoir kan worden gebruikt in zijn SIN10-koeltorens aanzienlijk te vergroten voordat het als afvalwater wordt afgevoerd. Dit resulteert, zo stelt men, in een besparing van 1,24 miljoen liter water per maand.

Het bedrijfsleven in Singapore gebruikt momenteel 55% van het totale wateraanbod van het land. Met de verwachting dat dit cijfer tegen 2060 zal stijgen tot 70%, is waterbehoud een belangrijk aandachtspunt voor de datacenterindustrie in Singapore.

Sinds de implementatie van elektrolyse in februari heeft Digital Realty de maandelijkse lozingshoeveelheid van afvoerwater bij SIN10 met 90% verminderd, stelt het bedrijf vast. De efficiëntie van watergebruik (WUE) bij deze faciliteit is met 15% verbeterd, wat de standaard van 2,6 kubieke meter per megawattuur van het Singapore Public Utilities Board voor datacenters met 30% overtreft.

Naast waterbehoud zijn de elektriciteitsvereisten van SIN10 afgenomen als gevolg van minimale ophoping van mineralen in de koeltorens, meldt het concern. Hierdoor kan het gehele koelsysteem effectiever werken. Het risico van vervuiling van de watervoorziening van Singapore is ook verminderd, doordat er schoner afvalwater uit de koeltorens wordt geloosd.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.