Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Singapore-hu-chen-__cBlRzLSTg-unsplash

Watergebruik en waterbesparing spelen een steeds grotere rol in de datacenterindustrie. Wereldwijd wordt daarom onderzocht hoe het gebruik van water en het toepassen van chemicaliën kan worden verminderd. In Singapore is in dat kader een interessant initiatief ontplooid voor het SIN10-datacenter van Digital Realty.

Dit project is volgens de initiatiefnemers de eerste in zijn soort die wordt geïmplementeerd in de datacenterindustrie van Singapore. Door gebruik te maken van een proces genaamd DCI-elektrolyse, heeft Digital Realty het gebruik van chemicaliën voor de behandeling van het afgevoerde water geëlimineerd. Dit stelt het bedrijf in staat om het aantal keren dat hetzelfde waterreservoir kan worden gebruikt in zijn SIN10-koeltorens aanzienlijk te vergroten voordat het als afvalwater wordt afgevoerd. Dit resulteert, zo stelt men, in een besparing van 1,24 miljoen liter water per maand.

Het bedrijfsleven in Singapore gebruikt momenteel 55% van het totale wateraanbod van het land. Met de verwachting dat dit cijfer tegen 2060 zal stijgen tot 70%, is waterbehoud een belangrijk aandachtspunt voor de datacenterindustrie in Singapore.

Sinds de implementatie van elektrolyse in februari heeft Digital Realty de maandelijkse lozingshoeveelheid van afvoerwater bij SIN10 met 90% verminderd, stelt het bedrijf vast. De efficiëntie van watergebruik (WUE) bij deze faciliteit is met 15% verbeterd, wat de standaard van 2,6 kubieke meter per megawattuur van het Singapore Public Utilities Board voor datacenters met 30% overtreft.

Naast waterbehoud zijn de elektriciteitsvereisten van SIN10 afgenomen als gevolg van minimale ophoping van mineralen in de koeltorens, meldt het concern. Hierdoor kan het gehele koelsysteem effectiever werken. Het risico van vervuiling van de watervoorziening van Singapore is ook verminderd, doordat er schoner afvalwater uit de koeltorens wordt geloosd.

Lees ook
Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Technisch dienstverlener Unica neemt  Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt het bedrijf Eljes Infrastructurele Projecten over dat actief is in de aanleg van glasvezelnetwerken voor datacenters en networkproviders in de Benelux.