Kabinet investeert ruim 200 miljoen in ontwikkeling 6G

6G

Het kabinet investeert voorwaardelijk 203 miljoen uit het Nationaal Groeifonds in de ontwikkeling van de volgende generatie mobiele communicatienetwerken: 6G. Dat maakte de Adviescommissie van het Nationaal Groeifonds bekend.

Het Future Network Services-consortium ontvangt 61 miljoen in de eerste fase met een reservering van 142 miljoen. Het consortium, bestaande uit onder andere telecombedrijven, technische universiteiten en kennisinstellingen, wil met deze steun tussen 2024-2029 een sterk Nederlands 6G-ecosysteem ontwikkelen, meldt TNO dat deel uitmaakt van het consortium. Op deze manier wil men een internationale toppositie creëren in de mondiale 6G-waardeketen, gericht op die onderdelen waar Nederland zich kan onderscheiden. Het gaat daarbij specifiek om de combinatie van geavanceerde slimme componenten, software en toepassingen in maatschappelijk belangrijke sectoren zoals energie en automotive. Dat draagt ook bij aan de digitale soevereiniteit en duurzaamheid van Nederland en de Europese Unie.

Integrale aanpak

Interessant aan het programma is de integrale aanpak: de verbeterde prestaties van 6G worden bereikt met intelligente hardware én software, die zorgen voor meer flexibiliteit van het netwerk. Dit levert ook de nodige controle om netwerken en toepassingen betrouwbaarder en duurzamer te maken. Door technologie en toepassingen nauw met elkaar te verbinden, nemen de marktkansen toe van de Nederlandse bedrijven die actief zijn in radiocomponenten, antennes en netwerksoftware. FNS werkt daarvoor samen in Europa om de technologieën onderdeel te maken van de internationale 6G-standaarden. Zo kan het voldoen aan de maatschappelijke eisen op het gebied van betrouwbaarheid, digitale soevereiniteit en duurzaamheid.  

Reactie Paul Wijngaard TNO

"Wat we erg waarderen is dat de commissie ons voorstel in zijn geheel positief heeft beoordeeld inclusief alle activiteiten en verbanden tussen de programmalijnen. Het FNS-voorstel kan voor een eerste fase potentieel rekenen op een NGF-subsidie van € 61 miljoen om zo de structurele en duurzame economische groei in Nederland te stimuleren. Bij een positieve evaluatie van de resultaten van deze eerste fase en een geaccordeerd voorstel voor de tweede fase, kan de reservering van € 142 miljoen voor deze tweede fase beschikbaar komen."

Lees ook
Groep Graafrechten wordt onderdeel van NLconnect

Groep Graafrechten wordt onderdeel van NLconnect

De Groep Graafrechten, een samenwerkingsverband van een elftal aanbieders van vaste telecommunicatie-infrastructuur, wordt onderdeel van branchevereniging NLconnect. Voortaan opereert het samenwerkingsverband als de NLconnect Groep Graafrechten.

Joint-venture Digital Realty en Blackstone investeert 7 miljard in hyperscale datacenters

Joint-venture Digital Realty en Blackstone investeert 7 miljard in hyperscale datacenters

Digital Realty en investeringsmaatschappij Blackstone hebben een gezamenlijke onderneming aangekondigd die vier hyperscale datacentercampussen in drie metropolen verspreid over Europa en Noord-Amerika gaat opzetten. De ontwikkeling vertegenwoordigt een totale investering van ongeveer 7 miljard dollar en is gericht op het leveren van ongeveer 500 m1

Vereniging NLconnect versterkt platform met zes nieuwe leden

Vereniging NLconnect versterkt platform met zes nieuwe leden

De vereniging NLconnect groeit naar 85 leden en versterkt daarmee haar positie als het samenwerkingsplatform van de breedbandketen.