Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

ampere ai

In de afgelopen jaren is het energieverbruik van AI-applicaties in datacenters exponentieel toegenomen, een trend die zowel milieuactivisten als bedrijven in de AI-sector zorgen baart. Om een antwoord te bieden op deze groeiende bezorgdheid, hebben verschillende AI-gerelateerde firma's de handen ineen geslagen om een consortium te vormen dat zich richt op het verbeteren van de openheid, efficiëntie en duurzaamheid van AI-platforms.

De leiding van deze nieuwe alliantie, genaamd de AI Platform Alliance, is in handen van Ampere Computing. Andere deelnemers zijn Furiosa, Graphcore, Kalray, Kinara, Luminous, Neuchips, Rebellions en Sapeon. Het is de verwachting dat in de komende maanden meer deelnemers zich zullen aansluiten bij deze alliantie.

De oprichting van de AI Platform Alliance komt op een interessant moment voor zowel de wereldwijde technologiesector als de samenleving in het algemeen. Het primaire doel is het bevorderen van verbeterde samenwerking en transparantie in het veld van kunstmatige intelligentie. Dit is essentieel gezien de recente ontwikkelingen in AI een ongekende vraag naar rekenkracht hebben gecreëerd om deze AI-workloads te trainen en te beheren. Hoewel AI-training in eerste instantie een aanzienlijke hoeveelheid berekening vereist, kan AI-inferencing - ofwel het in AI-modellen gebruiken van live-data - uiteindelijk tot tien keer zoveel berekening nodig hebben. Dit zal een nog groter probleem worden naarmate de adoptie van AI toeneemt.

Een van de speerpunten van de AI Platform Alliance is het verhogen van de kosten- en energie-efficiëntie van hardware om AI een hogere algemene prestatie dan GPUs te bieden. Door het bevorderen van samenwerking en het verifiëren van gezamenlijke AI-oplossingen, streeft de alliantie ernaar het tempo van AI-innovatie te versnellen. Dit zal gebeuren door samen te werken aan de ontwikkeling van deze oplossingen, het zorgen voor meer transparante en open AI-platforms, het verbeteren van de effectiviteit van AI bij het oplossen van praktische problemen, en het produceren van grootschalige, ecologisch en sociaal verantwoorde duurzame infrastructuur.

Ampere Computing, het bedrijf dat de leiding heeft over deze nieuwe alliantie, is gespecialiseerd in het creëren van AI- en andere chips voor datacenters en cloud computing.

Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter