ING: datacenters kijken naar duurzame financiering ter verkleining voetafdruk

ING logo 280210

Datacenters staan onder toenemende druk om hun uitstoot te verminderen, als gevolg van nieuwe regelgeving en de groeiende aandacht voor milieubewustzijn en duurzaamheid (ESG). Dat schrijft ING in een artikel. Investeerders met ESG-bewustzijn en bedrijfsklanten van datacenters eisen volgens ING lagere emissies, terwijl verplichte duurzaamheidsrapportage datacenterproviders dwingt om hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid actiever te beheren.

Daarbij wijst de bank op Europese regels als de Energy Efficiency Directive (EED) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die vanaf 2024 vereisen dat datacenters met een geïnstalleerd IT-vermogensvereiste van ten minste 100 kilowatt gedetailleerde openbare rapporten moeten verstrekken over hun energieverbruik en prestaties. Dat lijkt op wetten die in de Verenigde Staten zijn ingevoerd, zoals de Climate Corporate Data Accountability Act (SB 253) en de Climate-Related Financial Risk Act (SB 261), waardoor duizenden bedrijven moeten rapporteren over klimaatgerelateerde gegevens.

Financiering

Datacenters overwegen duurzame financieringsproducten voor hun inspanningen. Dit jaar hebben we een aanzienlijke stijging gezien in de uitgifte van groene leningen in de technologiesector, wat volgens ING  aangeeft dat er een gunstig klimaat is voor datacenters om duurzame financieringsopties te verkennen. Bedrijven met aanzienlijke datacenteractiviteiten gebruiken duurzame financieringsproducten om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken, waarbij projecten gericht zijn op energie-efficiëntieverbetering, hernieuwbare energieoplossingen en milieuvriendelijke gebouwen.

Hoewel er al aanzienlijke inspanningen zijn voor duurzaamheidsrapportage, is er ruimte voor verbetering, met inbegrip van meer gedetailleerde gegevens en bredere rapportage van metrische categorieën. Bedrijven moeten niet alleen rapporteren over de resultaten van de decarbonisatie van datacenters, maar ook de cijfers in de context van hun bredere activiteiten plaatsen. Het verstrekken van derdenverzekeringen voor groene obligatietoewijzingen zal het vertrouwen van investeerders versterken dat de opbrengsten daadwerkelijk worden toegewezen aan groene projecten.

Naast energie-efficiëntie vertrouwen datacenters sterk op hernieuwbare energie om hun doelen voor CO2-neutraliteit te bereiken, wat kan leiden tot verdere ontwikkeling van de duurzame financieringsmarkt.

(dit artikel verscheen eerder op Circulaire-it.nl)

Meer over
Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.