HP koelt supercomputer volledig met waterkoeling

hp-apollo-8000

HP introduceert twee high-end supercomputer, waarvan er één volledig wordt gekoeld met waterkoeling. Door het gebruik van waterkoeling zijn de energiekosten van de omgeving relatief laag. De Apollo 8000 heeft in eerste instantie een maximale capaciteit van 582 teraflops. HP stelt dat dit kan worden uitgebreid tot 1,19 petaflops. De Apollo 6000 is een supercomputer die wordt gekoeld met lucht.

Supercomputers maken doorgaans gebruik van luchtkoeling. Door de grote hoeveelheid rekenkracht in de omgevingen wordt echter veel warmte geproduceerd, waardoor het afvoeren van deze warmte veel energie kost. Door de Apollo 8000 volledig te koelen met waterkoeling dringt HP de kosten van het koelen aanzienlijk terug.

Twee soorten waterkoeling

HP zet voor de supercomputer twee verschillende varianten van waterkoeling in. De serverblades worden rechtstreeks gekoeld via koperen buizen die door de blades lopen. Daarnaast wordt het water over de racks gecirculeerd met behulp van het 'Water Wall'-systeem. Het water stroomt hierdoor over de kernen van de supercomputer, die hierdoor warmte kunnen afdragen via het water. De Amerikaanse overheidsdienst The National Renewable Energy Lab heeft al interesse getoond in de Apollo 8000. De overheidsdienst wil de supercomputer in zetten voor CO2-voetafdrukken te kunnen analyseren en klimaatmodellen te kunnen opstellen.

Daarnaast introduceert HP de Apollo 6000. Dit is een supercomputer gericht op bedrijven die bijvoorbeeld risico-analyses willen uitvoeren of het ontwerpen van producten willen automatiseren. De supercomputer biedt ruimte aan 160 serverracks en kan met zowel twee Intel Zeon E3-1200 processoren als 10 GbE FlexibleLOM kaarten worden uitgerust.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Technisch dienstverlener Unica neemt  Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt het bedrijf Eljes Infrastructurele Projecten over dat actief is in de aanleg van glasvezelnetwerken voor datacenters en networkproviders in de Benelux.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter