<


Hoofdrol voor SONiC en QSFP-DD vs OSFP binnen Open Compute

ocp280210

High-speed networking wordt binnen de wereld van Open Compute Project steeds belangrijker. Volgens Sameh Boujelbene, een analist bij de Dell'Oro Group, heeft dat onder andere te maken met de snel toenemende populariteit van SONiC. 

SONIC is een open source netwerkbesturingssysteem (NOS) dat is gebaseerd op Linux. Het is oorspronkelijk ontwikkeld door Microsoft, maar krijgt steeds meer ondersteuning en technische bijdragen vanuit de OCP-gemeenschap. SONIC is weliswaar een operating system maar is toch relevant voor de infrastructuur van datacenters, meent Boujelbene. Het maakt namelijk netwerkdesaggregatie mogelijk voor datacenters die niet tot de hyperscaler-klasse behoren. Grote kans dus dat grote colo- en hostingpartijen SONIC op hun technische roadmap plaatsen.

Er zijn zelfs ondernemingen die SONIC in de edge willen inzetten. Boujelbene noemt onder andere  de Amerikaanse retailer Target. Tegelijkertijd ziet hij start-ups die zich richten op een van de belangrijkste manco’s die SONIC nog kent: gebrek aan ondersteuning voor SONIC voor datacenters die niet over interne expertise op dit gebied beschikken. Voorbeelden zijn startups als Aviz Networks en Hedgehog.

QSFP-DD versus OSFP

Binnen OCP bestaat ook steeds meer aandacht voor optics. Bedrijven als Alibaba, Arista Networks, Broadcom, Cisco, Intel, Meta, Microsoft en Nvidia zijn zeer actief op dit gebied, aldus Boujelbene. Hierbij speelt ook de voortdurende strijd tussen de OSFP- en QSFP-DD-form factors. Daarnaast wordt veel gediscussieerd over het potentieel van zogeheten Co-packaged Optics (CPO’s). Dit zijn netwerkchips die een combinatie vormen van op silicium en optica gebaseerde schakelingen. CPO’s beloven kosten- en stroomproblemen op te lossen die een steeds belangrijkere rol gaan spelen als netwerksnelheden verder toenemen.

Binnen OCP lijkt er steeds meer voorkeur te zijn voor OSFP als form factor bij de overgang naar 800 Gbps. Tijdens de laatste OCP Summit eind vorig jaar bleek bijvoorbeeld dat zowel Amazon als Meta momenteel weliswaar QSFP/QSFP-DD implementeren, maar dat zij hoogstwaarschijnlijk in de nabije toekomst OSFP zullen implementeren vanwege de snelheidsvoordelen. Bij Microsoft lijkt men er nog niet helemaal uit. Zo presenteerde Microsoft tijdens de OCP Summit nog 1,6 T QSFP-DD. Het grote voordeel van QSFP-DD is de achterwaartse compatibiliteit. Daarom proberen sommige cloud service providers erachter te komen hoeveel meer kilometers ze uit QSFP-DD kunnen halen voordat ze de overstap naar OSFP maken. Microsoft is er daar eentje van.

CPO voor switch-to-switch

CPO's voor netwerkconnectiviteit (switch-to-switch) is ook een hot topic binnen OCP. Het lijkt erop dat bij grote hyperscalers de acceptatie van CPO's een paar jaar wordt vertraagd, met name bij Meta en Microsoft. Bij Dell’Oro is men van mening dat CPO's aanzienlijke stroom- en kostenbesparingen zullen moeten bieden in vergelijking met pluggable optica willen ze daadwerkelijk volume-acceptatie bereiken. Daarnaast behoren time-to-market, ondersteuning door meerdere leveranciers en het oplossen van een aantal uitdagingen ten aanzien van de onderhoudbaarheid ook tot de belangrijkste vereisten voor CPO's om massale acceptatie te bereiken.

Op basis van de huidige technologische ontwikkeling lijkt het er volgens Dell’Oro op dat pluggable optica de form factor bij uitstek zal blijven, zelfs bij 102,4 Tbps-chips. Al realiseert men zich dat de leercurve voor CPO's erg steil is, zeker als we kijken naar datacenters die niet tot de hyperscale-klasse behoren. Boujelbene verwacht daarom dat sommige hyperscalers zullen beginnen met het testen en inzetten van CPO's als onderdeel van dat proces. In de tussentijd zullen we zien dat CPO's eerst worden ingezet in andere toepassingen, zoals chipletconnectiviteit voor compute-interconnect. Dit zijn interne verbindingen waarvoor geen Ethernet-standaarden nodig zijn.

 

Meer over
Lees ook
Ontwikkelingen, kansen en uitdagingen voor bekabeling en netwerkoplossingen

Ontwikkelingen, kansen en uitdagingen voor bekabeling en netwerkoplossingen

De vraag naar bandbreedte, digitalisering, en duurzaamheid neemt snel toe. Dit zijn de drijvende krachten achter investeringen in glasvezel, en overheidsbeleid dat als doel heeft de uitrol ervan te versnellen. Doorlopende, razendsnelle, en onfeilbare toegang tot Internet en Cloudapplicaties, alsook hoge ‘Quality of Service’, zijn inmiddels essentieel...

Oproep Nederlandse netwerkinfrastructuur toekomstbestendig maken

Oproep Nederlandse netwerkinfrastructuur toekomstbestendig maken

Er is meer nationale samenwerking nodig vanuit de Nederlandse sectoren en netwerkindustrie voor de ontwikkeling en inzet van communicatienetwerken. Gezien de rol van digitalisering in verduurzaming en de impact van geopolitieke verschuivingen op digitale soevereiniteit kan de ontwikkeling niet alleen aan de markt worden overgelaten.

Immersie koeling technologie van Asperitas voldoet als eerste aan eisen van Open Compute Project

Immersie koeling technologie van Asperitas voldoet als eerste aan eisen van Open Compute Project

De Nederlandse datacenter immersie koeling specialist Asperitas voldoet met haar AIC24 oplossing aan de kwaliteits- en veiligheidskwalificatie van de wereldwijde technologie gemeenschap OCP behaald. Open Compute Project (OCP) erkent de oplossing als de eerste immersie koeling technologie die gevalideerd is voor gebruik in het OCP-domein.