Hoofdrol voor SONiC en QSFP-DD vs OSFP binnen Open Compute

ocp280210

High-speed networking wordt binnen de wereld van Open Compute Project steeds belangrijker. Volgens Sameh Boujelbene, een analist bij de Dell'Oro Group, heeft dat onder andere te maken met de snel toenemende populariteit van SONiC. 

SONIC is een open source netwerkbesturingssysteem (NOS) dat is gebaseerd op Linux. Het is oorspronkelijk ontwikkeld door Microsoft, maar krijgt steeds meer ondersteuning en technische bijdragen vanuit de OCP-gemeenschap. SONIC is weliswaar een operating system maar is toch relevant voor de infrastructuur van datacenters, meent Boujelbene. Het maakt namelijk netwerkdesaggregatie mogelijk voor datacenters die niet tot de hyperscaler-klasse behoren. Grote kans dus dat grote colo- en hostingpartijen SONIC op hun technische roadmap plaatsen.

Er zijn zelfs ondernemingen die SONIC in de edge willen inzetten. Boujelbene noemt onder andere  de Amerikaanse retailer Target. Tegelijkertijd ziet hij start-ups die zich richten op een van de belangrijkste manco’s die SONIC nog kent: gebrek aan ondersteuning voor SONIC voor datacenters die niet over interne expertise op dit gebied beschikken. Voorbeelden zijn startups als Aviz Networks en Hedgehog.

QSFP-DD versus OSFP

Binnen OCP bestaat ook steeds meer aandacht voor optics. Bedrijven als Alibaba, Arista Networks, Broadcom, Cisco, Intel, Meta, Microsoft en Nvidia zijn zeer actief op dit gebied, aldus Boujelbene. Hierbij speelt ook de voortdurende strijd tussen de OSFP- en QSFP-DD-form factors. Daarnaast wordt veel gediscussieerd over het potentieel van zogeheten Co-packaged Optics (CPO’s). Dit zijn netwerkchips die een combinatie vormen van op silicium en optica gebaseerde schakelingen. CPO’s beloven kosten- en stroomproblemen op te lossen die een steeds belangrijkere rol gaan spelen als netwerksnelheden verder toenemen.

Binnen OCP lijkt er steeds meer voorkeur te zijn voor OSFP als form factor bij de overgang naar 800 Gbps. Tijdens de laatste OCP Summit eind vorig jaar bleek bijvoorbeeld dat zowel Amazon als Meta momenteel weliswaar QSFP/QSFP-DD implementeren, maar dat zij hoogstwaarschijnlijk in de nabije toekomst OSFP zullen implementeren vanwege de snelheidsvoordelen. Bij Microsoft lijkt men er nog niet helemaal uit. Zo presenteerde Microsoft tijdens de OCP Summit nog 1,6 T QSFP-DD. Het grote voordeel van QSFP-DD is de achterwaartse compatibiliteit. Daarom proberen sommige cloud service providers erachter te komen hoeveel meer kilometers ze uit QSFP-DD kunnen halen voordat ze de overstap naar OSFP maken. Microsoft is er daar eentje van.

CPO voor switch-to-switch

CPO's voor netwerkconnectiviteit (switch-to-switch) is ook een hot topic binnen OCP. Het lijkt erop dat bij grote hyperscalers de acceptatie van CPO's een paar jaar wordt vertraagd, met name bij Meta en Microsoft. Bij Dell’Oro is men van mening dat CPO's aanzienlijke stroom- en kostenbesparingen zullen moeten bieden in vergelijking met pluggable optica willen ze daadwerkelijk volume-acceptatie bereiken. Daarnaast behoren time-to-market, ondersteuning door meerdere leveranciers en het oplossen van een aantal uitdagingen ten aanzien van de onderhoudbaarheid ook tot de belangrijkste vereisten voor CPO's om massale acceptatie te bereiken.

Op basis van de huidige technologische ontwikkeling lijkt het er volgens Dell’Oro op dat pluggable optica de form factor bij uitstek zal blijven, zelfs bij 102,4 Tbps-chips. Al realiseert men zich dat de leercurve voor CPO's erg steil is, zeker als we kijken naar datacenters die niet tot de hyperscale-klasse behoren. Boujelbene verwacht daarom dat sommige hyperscalers zullen beginnen met het testen en inzetten van CPO's als onderdeel van dat proces. In de tussentijd zullen we zien dat CPO's eerst worden ingezet in andere toepassingen, zoals chipletconnectiviteit voor compute-interconnect. Dit zijn interne verbindingen waarvoor geen Ethernet-standaarden nodig zijn.

 

Meer over
Lees ook
Gedragscode Veilig Aanleg Data- en Telecomnetwerken van kracht

Gedragscode Veilig Aanleg Data- en Telecomnetwerken van kracht

Voor datacenters zijn telecomnetwerken essentieel. Daarom breiden zij voortdurend de connectiviteit uit en upgraden zij hun netwerken. Volgens branchevereniging Techniek Nederland staat de veiligheid in data- en telecomnetwerken de laatste jaren echter onder druk.

Panduit introduceert FlexFusion XGL-netwerkkasten voor een efficiënt kabelbeheer en veilig netwerk

Panduit introduceert FlexFusion XGL-netwerkkasten voor een efficiënt kabelbeheer en veilig netwerk

Panduit heeft het aanbod van netwerkkasten uitgebreid met de introductie van de FlexFusion XGL-kasten. Deze nieuwe 19” kasten voor netwerk- en serverapparatuur bieden een maximale capaciteit voor het beheer van hoge kabeldichtheid in datacenters, bedrijfsnetwerken of colocatie-omgevingen.

ECO-Qube test smart cooling-aanpak in Zwitsers datacenter

ECO-Qube test smart cooling-aanpak in Zwitsers datacenter

Het Europese ECO-Qube innovatieproject voert momenteel een testproject uit met zijn nieuwe koelaanpak in NEST, op de EMPA-campus in Dübendorf, Zwitserland. Eerder al werd een pilot uitgevoerd bij een Turkse partnerorganisatie.