Google sluit megadeal voor duurzame energie

windmolens

Google maakt bekend contracten te hebben afgesloten voor 842 megawatts aan duurzame energie. De energie wordt gebruikt om dat datacenters van het bedrijf aan te drijven.

De Amerikaanse IT-gigant claimt dat het gaat om de grootste aankoop van duurzame energie van een niet-nutsbedrijf ooit. Het gaat om zowel windenergie als zonne-energie. De totale hoeveelheid duurzame energie die het bedrijf afneemt komt hiermee uit op ruim 2 gigawatts.

Zes deals

Het bedrijf heeft in totaal zes verschillende deals gesloten, waarvan vier in de Verenigde Staten, één in Chili en één in Zweden. Het bedrijf koopt:

  • 61 megawatts in de VS van Duke Energy
  • 200 megawatts in de VS van RES Americas
  • 200 megawatts in de VS van EDF Renewable Energy
  • 225 megawatts in de VS van Invenergy
  • 80 megawatts in Chili van Acciona Energia
  • 76 megawatts in Zweden van Eolus Vind

Het gaat om langetermijncontracten die een looptijd hebben van 10 tot 20 jaar. Google stelt met de contracten niet alleen de impact op het milieu van haar bedrijfsvoering terug te dringen, maar zich ook voor langere tijd te verzekeren van energieleveranties tegen een aantrekkelijk tarief.

Dossiers
Lees ook
Zijn de enorme investeringen in AI-datacenters echt nodig?

Zijn de enorme investeringen in AI-datacenters echt nodig?

De recente ontwikkelingen rond het Chinese AI-model Deepseek dat voor enkele miljoenen werd ontwikkeld en het beste van OpenAI naar de troon steekt, stelt de vele miljarden (denk aan Stargate) die in het westen worden geïnvesteerd in AI in een geheel nieuw daglicht.

VS steken honderden miljarden in nieuwe AI-datacenters

VS steken honderden miljarden in nieuwe AI-datacenters

De Verenigde Staten kondigen het Stargate Project aan, een nieuw project dat de komende vier jaar maar liefst 500 miljard dollar zal investeren in de bouw van nieuwe AI-infrastructuur voor OpenAI. Onmiddellijk wordt 100 miljard dollar geïnvesteerd.

Maakt opslag van energie in vliegwielen een come-back?

Maakt opslag van energie in vliegwielen een come-back?

Vliegwielen, ooit beschouwd als een niche-oplossing voor energieopslag, lijken een nieuwe kans te krijgen dankzij technologische vooruitgang en de groeiende vraag naar stabiele energievoorzieningen uit hernieuwbare bronnen. Hoewel vliegwielen al langer worden gebruikt in UPS-systemen (Uninterruptible Power Supply) in datacenters, zijn ze nooit ech1