Google koopt 236 MW aan duurzame energie voor Scandinavische datacenters

windmolens

Google heeft een deal gesloten voor de afname van 236MW aan windenergie van twee windmolenparken in Noorwegen en Zweden. Het bedrijf gaat de duurzame energie gebruiken om zijn Scandinavische datacenters aan te drijven.

Dit heeft Marc Oman, EU Energy Lead Google Global Infrastructure, bekend gemaakt in een blogpost. Google wil voor 100% overstappen op duurzame energie. Vorig jaar maakte het bedrijf al bekend een contract te hebben afgesloten voor het afnemen van 842 MW aan duurzame energie.

Noorwegen en Zweden

Nu sluit het Amerikaanse IT-bedrijf dus opnieuw een omvangrijke deal voor de afname van duurzame energie. Google neemt alle energie af die door een windproject in de omgeving van het Noorse Stavenger wordt gegenereerd. Dit project met 50 windmolens is naar verwachting eind 2017 afgerond. Daarnaast neemt het bedrijf stroom af van een Zweeds windmolenpark dat in de omgeving van Mariestad en Töreboda wordt gebouwd. Dit project is naar verwachting begin 2018 afgerond.

In totaal heeft Google nu zeven van dergelijke deals in Europa afgesloten, waarmee het bedrijf in totaal 500 MW aan energie afneemt. Wereldwijd heeft het bedrijf 18 verschillende deals gesloten, waarmee het bedrijf in totaal over 2,5 gigawatts aan duurzame energie beschikt. Dit staat volgens Oman gelijk aan het van de weg halen van 1 miljoen auto’s.

Purchase agreements

De zogeheten ‘purchase agreements’ die Google afsluit met leveranciers van duurzame energie geven beide partijen zekerheid. Zo beschikt Google voor een langere periode voor een vast tarief over duurzame energie, terwijl de leveranciers nu al zeker weten dat de opbrengst van hun windmolenpark in aanbouw gegarandeerd wordt afgenomen.

Dossiers
Lees ook
‘De energietransitie moet sneller’

‘De energietransitie moet sneller’

Dat zegt prof.dr. Kornelis Blok in zijn afscheidsrede. Blok was jarenlang verbonden aan de Universiteit Utrecht en later de TU-Delft. Hij heeft zich zijn leven lang bezig gehouden met de energietransitie. Hij leverde onder andere een bijdrage aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Ook was hij oprichter van adviesbureau Ecofys.

Nederlandse startup ontwikkeld batterij die tevens groene waterstof produceert

Nederlandse startup ontwikkeld batterij die tevens groene waterstof produceert

Battolyser Systems, een spin-off van de TU Delft, heeft een batterij ontwikkeld die tevens in staat is groene waterstof te produceren. Het gaat om een geïntegreerd batterij- en elektrolysesysteem dat zowel energie opslaat als waterstof produceert uit hernieuwbare energie.

Vodafone past AI toe om infrastructuur energiezuiniger te maken

Vodafone past AI toe om infrastructuur energiezuiniger te maken

Er lijkt geen dag voorbij te gaan of er wordt en nieuwe doorbraak op het gebied van kunstmatige intelligentie bekend gemaakt. Gelukkig blijken bedrijven in staat veel van deze technologische ontwikkelingen snel te absorberen. Zo heeft Vodafone bekend gemaakt dat het inmiddels AI-oplossingen gebruikt om het energieverbruik van zijn communicatie-inf1