Google koopt 236 MW aan duurzame energie voor Scandinavische datacenters

windmolens

Google heeft een deal gesloten voor de afname van 236MW aan windenergie van twee windmolenparken in Noorwegen en Zweden. Het bedrijf gaat de duurzame energie gebruiken om zijn Scandinavische datacenters aan te drijven.

Dit heeft Marc Oman, EU Energy Lead Google Global Infrastructure, bekend gemaakt in een blogpost. Google wil voor 100% overstappen op duurzame energie. Vorig jaar maakte het bedrijf al bekend een contract te hebben afgesloten voor het afnemen van 842 MW aan duurzame energie.

Noorwegen en Zweden

Nu sluit het Amerikaanse IT-bedrijf dus opnieuw een omvangrijke deal voor de afname van duurzame energie. Google neemt alle energie af die door een windproject in de omgeving van het Noorse Stavenger wordt gegenereerd. Dit project met 50 windmolens is naar verwachting eind 2017 afgerond. Daarnaast neemt het bedrijf stroom af van een Zweeds windmolenpark dat in de omgeving van Mariestad en Töreboda wordt gebouwd. Dit project is naar verwachting begin 2018 afgerond.

In totaal heeft Google nu zeven van dergelijke deals in Europa afgesloten, waarmee het bedrijf in totaal 500 MW aan energie afneemt. Wereldwijd heeft het bedrijf 18 verschillende deals gesloten, waarmee het bedrijf in totaal over 2,5 gigawatts aan duurzame energie beschikt. Dit staat volgens Oman gelijk aan het van de weg halen van 1 miljoen auto’s.

Purchase agreements

De zogeheten ‘purchase agreements’ die Google afsluit met leveranciers van duurzame energie geven beide partijen zekerheid. Zo beschikt Google voor een langere periode voor een vast tarief over duurzame energie, terwijl de leveranciers nu al zeker weten dat de opbrengst van hun windmolenpark in aanbouw gegarandeerd wordt afgenomen.

Dossiers
Lees ook
Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

In het windenergiegebied ten noorden van de Waddeneilanden komt als het aan de Nederlandse overheid ligt de eerste grootschalige waterstofproductie op zee. Dat is goed nieuws voor de datacentersector waar al langer plannen en projecten bestaan rond groene waterstof.

Grootste batterijopslagsysteem van ons land staat niet in Amsterdam maar in Vlissingen

Grootste batterijopslagsysteem van ons land staat niet in Amsterdam maar in Vlissingen

Als datacenterindustrie zijn we soms zo druk aan het discussiëren over onze eigen nieuwe trends en ontwikkelingen, dat we wel eens vergeten naar andere branches en sectoren te kijken. Zo lijkt het ook te gaan met batterijsystemen voor energieopslag.

Nederlands consortium start onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

Nederlands consortium start onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatie Technologie met zo’n tien miljoen euro. UT-onderzoeker prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp is hoofdaanvrager van het project met de naam NL-ECO. Met de financiering van NWO komt ook ongeveer 2,5 miljoen euro beschikbaar als cofi1