Google bouwt kolencentrale om tot datacenter

widows-creek-kolencentrale

Google maakt bekend een kolencentrale om te gaan bouwen tot datacenter. De Widows Creek kolencentrale in Jackson County, Alabama wordt het viertiende datacenter van Google wereldwijd.

“Datacenters hebben veel infrastructuur nodig om 24/7 te draaien, en er zit veel potentieel in het herontwikkelen van grote industriële locaties zoals voormalig kolencentrales. Decennia aan investeren zouden niet verloren moeten gaan doordat een locatie wordt gesloten; we kunnen bestaande energievoorzieningen en andere infrastructuur hergebruiken om zeker te stellen dat onze datacenters betrouwbaar klanten wereldwijd bedienen”, legt Patrick Gammons, Senior Manager Data Center Energy and Location Strategy bij Google, uit in een blogpost.

Duurzame energie

De Widows Creek kolencentrale is voorzien van infrastructuur die Google gaat hergebruiken om duurzame energie naar het datacenter te brengen. Google heeft een deal gesloten met de energiemaatschappij Tennessee Valley Authority, met wie het bedrijf op zoek gaat naar duurzame energieprojecten om de locatie aan te drijven. Uiteindelijk moet de locatie voor 100% afhankelijk zijn van duurzame energie.

Google merkt op dat het nog altijd schoner is geen energie te gebruiken. Energie-efficiënte komt in het datacenter dan ook centraal te staan. Het bedrijf heeft eerder al efficiënte servers en koeloplossingen ontwikkeld. Daarnaast wordt machine learning ingezet om het energieverbruik in zijn datacenters te optimaliseren. Google stelt dankzij deze ontwikkelingen in verhouding met vijf jaar geleden 3,5 keer zowel rekenkracht te kunnen halen uit dezelfde hoeveelheid energie.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.