General Motors slaat energie voor datacenter op in accu’s uit elektrische voertuigen

general-motors-volt-accus

General Motors (GM) wil accu’s uit elektrische voertuigen gaan inzetten om een deel van een datacenter in het Amerikaanse Milford, Michigan aan te drijven. In een proefopstelling worden vijf batterijen uit Chevrolet Volt’s ingezet.

Accu’s in elektrische voertuigen worden na verloop van tijd afgeschreven. Op dit moment zijn de accu’s echter zeker niet waardeloos en bevatten nog steeds capaciteit, maar zijn niet meer geschikt voor voertuigen. Na 8 jaar en 100.000 mijlen zou nog zo’n 80% van de capaciteit beschikbaar zijn. GM wil deze capaciteit gaan inzetten in datacenters.

General Motors Enterprise Data Center

De accu’s worden ingezet in een proefproject in het General Motors Enterprise Data Center in Milford. Dit duurzame datacenter maakt al langer gebruik van 74kW aan energie opgewerkt door zonnepanelen en een tweetal windturbines van 2kW. Beide energiebronnen leveren echter niet 24/7 energie. GM wil hierop inspelen door energie op te slaan in de batterijen uit de Chevrolet Volt, zodat deze kan worden aangesproken als de zonnepanelen en windturbines onvoldoende vermogen opleveren. Het systeem met vijf accu’s levert in totaal een capaciteit van 85,5KwH op.

GM is overigens niet de enige partij die experimenteert met batterijen uit elektrische voertuigen in datacenters. Onlangs maakte Amazon Web Services (AWS) bekend een energieopslagsysteem van Tesla in te zetten, waarin eveneens accu’s uit elektrische voertuigen worden gebruikt.

Dossiers
Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.