Franse startup verwarmt zwembad met restwarmte

De Franse startup Stimergy helpt het Butte aux Cailles centre in het 13de arrondissement in de Franse hoofdstad Parijs zijn energierekening terug te dringen. Dit doet het bedrijf door restwarmte van servers te zetten om één van de zwembaden van het centrum te verwarmen.

Stimergy-logo Dit meldt het Franse The Connexion. Stimergy plaatst bij bedrijven die hun energierekening willen verlagen een speciale ‘digitale boiler’ waarin servers zijn ondergebracht. De warmte die deze servers genereren wordt ingezet om bijvoorbeeld een bedrijfspand te verwarmen, waardoor de traditionele verwarming minder hard hoeft te werken en minder energie verbruikt.

Publieke en private cloud

De servers die Stimergy plaatst worden door de startup gebruikt om cloud omgevingen te leveren aan klanten. Het bedrijf levert zowel public als private cloud omgevingen. Voor public cloud omgevingen wordt gebruik gemaakt van servers die in beveiligde ruimtes zijn ondergebracht in woningen, bij bedrijven en op industriële locaties. Voor de private cloud levert Stimergy een ‘digitale boiler’, die geplaatst kan worden bij de klant. In deze boilers zijn servers geplaatst, waarvan restwarmte wordt hergebruikt.

In de opstelling die wordt gebruikt om het Parijse zwembad zijn servers ondergronds geplaatst. De restwarmte die deze servers genereren wordt opgevangen en gebruikt om één van de zwembaden in Butte aux Cailles te verwarmen. De overige twee zwembaden worden vooralsnog verwarmd met een traditioneel verwarmingssysteem.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Edgar van Essen van Switch Datacenters: ‘Ideale locatie voor datacenter is niet de polder maar bij een warmtenet’

Edgar van Essen van Switch Datacenters: ‘Ideale locatie voor datacenter is niet de polder maar bij een warmtenet’

Een eigen mening over datacenters en de datacenterindustrie kan een speler als Switch Datacenters niet ontzegd worden. Zo is Edgar van Essen, managing director en partner bij het bedrijf, er van overtuigd dat we aan de vooravond van de start van het tijdperk van hybride koeling die uiteindelijk naar vloeistofkoeling zal verschuiven.

Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

Het jaar 2022 begint slecht voor investeerders en exploitanten van datacenters in de regio’s Dublin en Frankfurt. De eerste regio gaat op slot voor nieuwbouw. In de tweede regio is de maatschappelijke en politieke druk verder toegenomen. Een bouwstop zal ook daar onafwendbaar zijn.

Interxion voorziet bedrijventerreinen van restwarmte

Interxion voorziet bedrijventerreinen van restwarmte

Interxion voorziet bedrijventerreinen van restwarmte Het op grote schaal hergebruiken van restwarmte uit datacenters wordt eindelijk realiteit. Meerdere datacenterbedrijven kondigden hier recent hun plannen voor aan. “Maar bij de uitvoering komt heel veel kijken”, weet Koenraad Zirkzee, Director Operations bij Interxion. Wat maakt warmte-uitwissel1