Klimaat neutraal datacenter zonder diesel noodstroom voor regio Frankfurt aangekondigd

datacenter

Ten westen van Frankfurt aan de Ingelheimer Aue komt een nieuw datacenter. Het terrein daarvoor is van de uitbater van energiecentrales. Deze locatie was bedoeld voor een grote kolencentrale. Protest van omwonenden en het uitblijven van vergunningen hebben de bouw daarvan onmogelijk gemaakt. Na +10 jaar braak gelegen te hebben is er een nieuwe bestemming voor gevonden: er komt een bijzonder groen datacenter.

De plek die eerst synoniem stond aan milieuvervuiling moet nu een voorbeeld worden voor klimaatvriendelijkheid. De eigenaar van het perceel is nog steeds dezelfde. Energiebedrijf KMW gaat zorgen dat het datacenter van groen stroom wordt voorzien. Het heeft eigen windmolens verderop in de regio en participeert in windmolenparken op de Noordzee.

Groene energie voor de daily business is inmiddels voor heel veel datacenters de norm. In Nederland is het ondertussen lastig een datacenter te vinden dat op de website zwijgt over de herkomst van de stroom. In Duitsland is dat nog iets anders. Zelfs de twee grote Amerikaanse spelers voor colocatie zijn met opzet niet te concreet over de energiemix voor alle locaties. Dat het nieuw te bouwen datacenter bij de Ingelheimer Aue 100% groene stroom noemt als USP is daarom begrijpelijk.

Maar er is nog iets dat deze locatie uniek maakt voor de datacenterhub Frankfurt. Het wordt namelijk het eerste datacenter dat afziet van diesel gestookte noodstroomgeneratoren. Expliciet genoemd in de persberichten staat dat juist die verantwoordelijk zijn voor de klimaatbelasting. Die vindt maandelijks plaats, omdat zo vaak de generatoren moeten worden getest.

KMW heeft pal naast voor gereserveerde terrein een gasgestookte centrale. Die minimale afstand en de mogelijkheid een 1:1 verbinding aan te leggen maakt het mogelijk diesel buiten de deur te houden. Het restproduct van gasstook is beduidend schoner dan van diesel. De warmte die het oplever wordt ook gebruikt voor het warmtenet van de gemeente.

A propos warmtenet. Het datacenter, dat 3 keer 6000 vierkante meter groot wordt, gaat de eigen restwarmte ook doorleveren aan de gemeente.

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

De Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0 biedt toegang tot een kennisbank met tools, formats en trainingen. Het aspect ‘Milieu’ is uitgebreid naar ‘Milieu impact data’, waarbij de nadruk ligt op de waardevolle relatie tussen milieu en data

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.