Facebook bouwt datacenter volgens modulair ontwerp in Zweedse Luleå

facebookluleazweden

Facebook gaat een tweede datacenter bouwen in het Zweedse Luleå. Het bedrijf beschikt al langer over een datacenter in de Zweedse plaats en gaat nu dus een tweede datacenter naast de bestaande locatie bouwen.

Het datacenter wordt gebouwd met behulp van een modulair ontwerp. Dit nieuwe ontwerp moet Facebook in staat stellen het datacenter tweemaal zo snel te bouwen als het voorheen in staat was. Facebook laat grote delen van het datacenter in een fabriek op een andere locatie ontwikkelen, waarna deze worden verscheept naar Luleå. De onderdelen kunnen op locatie in korte tijd worden geassembleerd, waardoor in korte tijd een datacenter uit de grond kan worden gestampt.

Gestandaardiseerd chassis

Het modulaire ontwerp is gebaseerd op een gestandaardiseerd 'chassis', dat in alle datacenter terugkomt. Dit chassis, dat 3,6 meter breed is en 12 meter lang, wordt vervolgens op een lopende band uitgerust met allerlei extra componenten die noodzakelijk zijn in het datacenter. Het ontwerp richt zich volledig op de infrastructuur die boven de IT-racks aanwezig is. Denk hierbij aan kabelgeleidingssystemen en power busways, maar ook aan afdichtpanelen en verlichting.

De chassis kunnen eenvoudig met elkaar te combineren. Door twee chassis in de lengte aan elkaar te koppelen ontstaat een traditionele koude gang van 24 meter lang. Een gemiddelde datahal wordt opgebouwd uit 52 chassis, die in een 4 x 13-formatie worden opgesteld. Hierdoor ontstaat 13 verschillende koude gangen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI publiceert update van ANSI/BICSI 002-2024

BICSI heeft onlangs ‘ANSI/BICSI 002-2024, Data Center Design and Implementation Best Practices’ en ‘Essentials of Data Center Projects, Second Edition’ uitgebracht. Beide documenten spelen al jaren een belangrijke rol bij het plannen, ontwerpen, bouwen en beheren van datacenterfaciliteiten.

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.