Europa komt met nieuwe eisen voor accu's noodstroomvoorzieningen
In december 2022 heeft het Europese Parlement ingestemd met een voorstel over batterijen en accu’s. De hoofdpunten daarvan zijn dat het makkelijker moet worden deze te hergebruiken, te recyclen en te vervangen. Dit lijkt betrekking te hebben op vooral consumenten devices en auto’s, echter de ontwerprichtlijn spreekt ook duidelijk over het soort van batterijen dat onderdeel is van elke noodstroomvoorziening.
Dat de pers het besluit van het EP heeft opgevat als een manier de berg e-waste van enduser devices aan te pakken is begrijpelijk. Iedere consument heeft immers dagelijks te maken met de werking van batterijen en accu’s, waarbij de laatste categorie staat voor oplaadbare batterijen. Het verschil tussen eenmalig en oplaadbaar is bekend en dat geldt ook voor de voordelen van de laatste groep als het gaat om milieubelasting, afvalverwerking en dergelijke.
Met deze stap van het EP wordt het voor consumenten makkelijker langer te doen met een smartphone, want die accu moet ook nog eens makkelijker kunnen worden vervangen. Dat zelfde moet gaan gelden voor de grootste accu’s waarmee een consument te maken krijgt, dat zijn de exemplaren die in elektrische auto’s zitten.
Deze twee voorbeelden trekken de meeste aandacht en daardoor is een belangrijk punt van de ontwerp richtlijn onder de radar gebleven. In die tekst van de Europese Commissie wordt namelijk uitgebreid stilgestaan bij een hele andere categorie accu’s. Dat zijn de modellen bestemd voor “industriële” toepassingen. Hier gaan ook eisen aan gesteld worden: “It is appropriate to lay down specific sustainability requirements for rechargeable industrial batteries and electric vehicle batteries with internal storage with a capacity above 2 kWh.”
Die eisen zullen gelden voor de samenstelling, duurzaamheid, de mate van hergebruik en daarbij hoort ook een productpaspoort. De genoemde capaciteit maakt duidelijk dat deze regels gaan gelden voor de noodstroomvoorziening die in datacenters en serverruimtes aanwezig zijn.
Zoals gebruikelijk bij Europese wetgeving duurt het nog even eer de nieuwe regels van kracht zijn. Accu’s die niet aan de EU regels voldoen mogen uiterlijk per 2030 niet meer worden ingevoerd en verhandeld. Dat verbod geldt zowel voor de miniatuur accu van de smartphone als de units van elke mogelijke noodstroomvoorziening voor een computerruimte.
Voor de volledigheid: EC en EP sturen niet alleen aan op nieuwe en strengere regels. Om het hergebruik mogelijk te maken is er in het kader van het H2020 programma circa 50 miljoen Euro beschikbaar voor onderzoek en het aanpassen van de bestaande supply chain.
Link perbericht EP
Link PDF ontwerptekst EC
Meer over
Lees ook
OCP gaat meer werk maken van sustainability
Open Compute Project, de oorspronkelijk onder andere door Facebook, Nasa en enkele andere organisaties opgezette organisatie die open source hardware promoot, heeft besloten om van sustainability een van zijn kernactiviteiten te maken. Verduurzaming van IT zal ook tijdens de regional summit van OCP die op 19 en 20 april in Praag plaatsvindt een prominente...
Nieuwe Europese verordening voor kritieke grondstoffen: dit komt er in
De zogenaamde Europese Verordening Kritieke Grondstoffen (in het Engels: European Critical Raw Materials Regulation, ook wel European Critical Raw Materials Act) is afgelopen week door de Europese Commissie voorgesteld als middel om voor een duurzame en betrouwbare voorraad te zorgen aan kritieke materialen.
Rotterdam krijgt eerste Nederlandse fabriek voor recycling lithium-ion batterijen
Als alles goed gaat, beschikt Nederland nog dit jaar over een eigen installatie voor het recyclen van lithium-ion batterijen. Dat meldt Technisch Weekblad. Daarmee wordt het ecosysteem rond energieopslag in ons land verder uitgebreid. Tot nu toe worden ingenomen batterijen veelal naar het buitenland gestuurd voor recycling. Een nieuwe installatie in...