‘Energiegebruik servers kan drastisch omlaag’

Energiegebruik servers kan drastisch omlaag

De Nederlandse Save Energy Foundation is niet de enige partij die van mening is dat het energieverbruik van servers in datacenters for omlaag kan. Ook het Uptime Institute heeft onderzoek gedaan naar het elektriciteitsverbruik van servers in relatie tot hun belasting met IT-workloads.

‘Het verbeteren van de efficiëntie van IT-servers – dat wil zeggen, energieverbruik in verhouding tot het verwerkte werk – is een cruciaal aandachtsgebied geworden voor organisaties die duurzaamheidsdoelstellingen voor hun digitale infrastructuur willen halen of overtreffen’, stelt Uptime in een rapport getiteld ‘Server energy efficiency: five key insights‘.

Waar de Save Energy Foundation zich vooral richt op de Server Idle Coefficient (SIC), analyseert het Uptime-document servergegevens uit de Server Efficiency Rating Tool (SERT)-database van The Green Grid. Het doel is om kwantitatieve richtlijnen te bieden om bedrijven te helpen hun potentieel voor energiebesparing bij servers in te schatten. Het verhogen van de benuttingsgraad van servers, het optimaliseren van de vervangingssnelheid voor nieuwere servergeneraties en het toepassen van energiebeheer kunnen allemaal leiden tot aanzienlijke verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie.

De belangrijkste punten uit het rapport zijn:

  • De serverefficiëntie neemt over het algemeen toe met 50% wanneer het processorgebruik wordt verdubbeld vanaf een laag niveau (20% naar 30%).
  • Een sprong van twee generaties servertechnologie kan grote verbeteringen in de energie-efficiëntie opleveren (150% tot 300% voor AMD en 50% tot 100% voor Intel).
  • Om de efficiëntie te verbeteren bij het vernieuwen van servers uit 2019 door servers uit 2021 moet een datacenter 2021-servers inzetten met een hogere werkcapaciteit en aantallen cores.
  • Beter energiebeheer kan de serverefficiëntie met 10% tot 15% verbeteren.
  • Servers moeten beter belast worden. Systemen van de nieuwere generatie leveren meestal alleen grote efficiëntiewinsten op wanneer ze grotere werklasten dragen. Een simpele één-op-één hardwaremigratie zal weinig tot geen efficiëntieverbetering opleveren.

 

Lees ook
RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1