Energie opwekken, warmte terugwinnen en CO2-uitstoot tegengaan in één gecombineerde centrale

Een Iers consortium wil datacenters gaan bouwen die worden aangedreven door gecombineerde gecombineerde verwarmings- en energiecentrales (combined heat and power plants - CHP plants) die in de directe omgeving van de datacenters worden gebouwd. In een dergelijke centrale wordt energie lokaal opgewekt, zodat verlies tijdens het transporteren van de energie tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast kan de centrale worden gebruikt om restwarmte op te vangen en door te geven aan omliggende bedrijven. Tot slot wordt CO2-uitstoot voorkomen door gegenereerde CO2 door te geven aan kassen, die deze via fotosynthese omzetten in koolhydraten.

De CHP plants worden ontworpen door Ecologic Datacentres. Door lokaal energie op te wekken hoeven datacenters niet langer te vertrouwen op energienetwerken. Ook hoeft energie niet langer over grote afstanden te worden getransporteerd, wat gunstig is aangezien bij dit transport altijd verliezen optreden.

Warmteterugwinning

Daarnaast is de centrale geschikt voor warmteterugwinning. Warmte die wordt opgewekt door datacenterapparatuur wordt in de centrale verzameld en doorverkocht aan bedrijven in de omgeving voor de verwarming van gebouwen. Denk hierbij aan kantoorpanden en kassen. Door deze warmte niet verloren te laten gaan helpt warmteterugwinning de impact van datacenters op het milieu terug te dringen.

Bij het opwekken van energie produceert de CHP plant echter wel CO2. Om ook hier zo efficiënt mogelijk mee om te gaan wordt dit CO2 geleverd aan kassen in de omgeving, die het gas kunnen gebruiken om fotosynthese in planten te stimuleren. Hierbij wordt CO2 met behulp van lichtenergie omgezet in koolhydraten zoals glucose. Dit voorkomt dat de CO2 uiteindelijk in de atmosfeer terecht komt.

Forse besparing op energierekening

Het consortium stelt dat een datacenter met een jaarlijkse energierekening van 160 miljoen dollar met behulp van een CHP plant deze rekening met 25 miljoen euro kan verlagen. Tegenover DatacenterDynamics zegt Brian McDonagh, algemeen directeur van Ecologic Datacenters, dat het consortium wordt gesteund door grote namen uit de IT-sector. McDonagh weigert echter namen te noemen.

McDonagh beschrijft een Amerikaanse IT-gigant die zowel in Ierland als Nederland op dit moment een groen datacenter bouwt. Microsoft voldoet aan deze omschrijving met datacenters net buiten het Ierse Dublin en zijn megaproject ter waarde van 2 miljard euro in het Nederlandse Middenmeer.

Dossiers
Lees ook
Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten