Energie opwekken, warmte terugwinnen en CO2-uitstoot tegengaan in één gecombineerde centrale

Een Iers consortium wil datacenters gaan bouwen die worden aangedreven door gecombineerde gecombineerde verwarmings- en energiecentrales (combined heat and power plants - CHP plants) die in de directe omgeving van de datacenters worden gebouwd. In een dergelijke centrale wordt energie lokaal opgewekt, zodat verlies tijdens het transporteren van de energie tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast kan de centrale worden gebruikt om restwarmte op te vangen en door te geven aan omliggende bedrijven. Tot slot wordt CO2-uitstoot voorkomen door gegenereerde CO2 door te geven aan kassen, die deze via fotosynthese omzetten in koolhydraten.

De CHP plants worden ontworpen door Ecologic Datacentres. Door lokaal energie op te wekken hoeven datacenters niet langer te vertrouwen op energienetwerken. Ook hoeft energie niet langer over grote afstanden te worden getransporteerd, wat gunstig is aangezien bij dit transport altijd verliezen optreden.

Warmteterugwinning

Daarnaast is de centrale geschikt voor warmteterugwinning. Warmte die wordt opgewekt door datacenterapparatuur wordt in de centrale verzameld en doorverkocht aan bedrijven in de omgeving voor de verwarming van gebouwen. Denk hierbij aan kantoorpanden en kassen. Door deze warmte niet verloren te laten gaan helpt warmteterugwinning de impact van datacenters op het milieu terug te dringen.

Bij het opwekken van energie produceert de CHP plant echter wel CO2. Om ook hier zo efficiënt mogelijk mee om te gaan wordt dit CO2 geleverd aan kassen in de omgeving, die het gas kunnen gebruiken om fotosynthese in planten te stimuleren. Hierbij wordt CO2 met behulp van lichtenergie omgezet in koolhydraten zoals glucose. Dit voorkomt dat de CO2 uiteindelijk in de atmosfeer terecht komt.

Forse besparing op energierekening

Het consortium stelt dat een datacenter met een jaarlijkse energierekening van 160 miljoen dollar met behulp van een CHP plant deze rekening met 25 miljoen euro kan verlagen. Tegenover DatacenterDynamics zegt Brian McDonagh, algemeen directeur van Ecologic Datacenters, dat het consortium wordt gesteund door grote namen uit de IT-sector. McDonagh weigert echter namen te noemen.

McDonagh beschrijft een Amerikaanse IT-gigant die zowel in Ierland als Nederland op dit moment een groen datacenter bouwt. Microsoft voldoet aan deze omschrijving met datacenters net buiten het Ierse Dublin en zijn megaproject ter waarde van 2 miljard euro in het Nederlandse Middenmeer.

Dossiers
Lees ook
Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.