Eindhovense onderzoekers boeken glasvezelrecord
Een team van Japanse, Italiaanse en Nederlandse wetenschappers, waaronder onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een opmerkelijke doorbraak bereikt in de wereld van glasvezeltechnologie. Ze hebben een nieuwe mijlpaal gezet door een transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde te realiseren via een enkele glasvezel. Dit resultaat verdubbelt het vorige wereldrecord van 10,66 petabits, dat door hetzelfde team was gerealiseerd.
Deze prestatie werd bereikt door de integratie van twee technologieën: large-scale space division multiplexing (SDM) en multi-band wavelength-division multiplexing (WDM). De onderzoekers gebruikten een transmissiebandbreedte van 18,8 Terahertz, een aanzienlijke toename in vergelijking met traditionele methoden.
De techniek combineerde multi-band WDM en multi-core, multi-mode SDM-technologieën met behulp van een multi-band compatibele MIMO-ontvanger. Dit resulteerde in 750 WDM golflengtekanalen, waarvan 293 in de S-band en 470 in de C- en L-banden. Deze combinatie was cruciaal voor het bereiken van de benodigde bandbreedte van 18,8 THz voor het optische signaal.
De experimenten toonden aan dat de capaciteit voor optische signaaltransmissie per core varieerde tussen minder dan 0,3 en maximaal 0,7 petabit per seconde. Dit leidde tot de gecombineerde transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde over een enkele glasvezel.
De onderzoekers zijn van plan om hun experimenten voort te zetten. Hierbij overwegen ze het gebruik van multimode glasvezels (MCF’s), die weliswaar grote multi-band MIMO-ontvangers vereisen, maar potentieel kunnen leiden tot nog hogere transmissiesnelheden.
Meer over
Lees ook
Eurofiber biedt samen met Sofico glasvezel aan voor Waalse bedrijven
Eurofiber heeft een partnership aangekondigd met het Waalse Sofico (Société wallonne de financement complémentaire des infrastructures) om als eerste operator glasvezelconnectiviteit met zeer hoge snelheid aan te bieden aan bedrijven in Waalse bedrijvenparken. Dankzij deze niet-exclusieve overeenkomst krijgen ze vanaf deze zomer toegang tot innova1
Zayo ontketent de kracht van Zeus - Nieuwe zeekabel tussen Lowstoft en Zandvoort
Zayo kondigt de lancering aan van zijn nieuwe onderzeese Zeus-route die het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland verbindt via toegangspunten in Lowestoft, Verenigd Koninkrijk en Zandvoort, Nederland. Zayo heeft Zeus ontworpen als meest robuuste kabel die in de Noordzee beschikbaar is. De route omvat backhaulconnectiviteit naar Londen en A1
Panduit introduceert FlexCore Optical Distribution Frame
Panduit introduceert het FlexCore Optical Distribution Frame (ODF). Dat is een veelzijdige oplossing voor kabelmanagement met toegang aan de voorzijde en meer bescherming voor kritieke verbindingen. Met een intuïtieve kabelroutering vereenvoudigt en verkort de FlexCore ODF tevens het toevoegen, verplaatsen en wijzigen van aansluitingen. Verder bie1