Eindhovense onderzoekers boeken glasvezelrecord

glasvezel-japan-eindhoven-2023

Een team van Japanse, Italiaanse en Nederlandse wetenschappers, waaronder onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een opmerkelijke doorbraak bereikt in de wereld van glasvezeltechnologie. Ze hebben een nieuwe mijlpaal gezet door een transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde te realiseren via een enkele glasvezel. Dit resultaat verdubbelt het vorige wereldrecord van 10,66 petabits, dat door hetzelfde team was gerealiseerd.

Deze prestatie werd bereikt door de integratie van twee technologieën: large-scale space division multiplexing (SDM) en multi-band wavelength-division multiplexing (WDM). De onderzoekers gebruikten een transmissiebandbreedte van 18,8 Terahertz, een aanzienlijke toename in vergelijking met traditionele methoden.

De techniek combineerde multi-band WDM en multi-core, multi-mode SDM-technologieën met behulp van een multi-band compatibele MIMO-ontvanger. Dit resulteerde in 750 WDM golflengtekanalen, waarvan 293 in de S-band en 470 in de C- en L-banden. Deze combinatie was cruciaal voor het bereiken van de benodigde bandbreedte van 18,8 THz voor het optische signaal.

De experimenten toonden aan dat de capaciteit voor optische signaaltransmissie per core varieerde tussen minder dan 0,3 en maximaal 0,7 petabit per seconde. Dit leidde tot de gecombineerde transmissiesnelheid van 22,9 petabits per seconde over een enkele glasvezel.

De onderzoekers zijn van plan om hun experimenten voort te zetten. Hierbij overwegen ze het gebruik van multimode glasvezels (MCF’s), die weliswaar grote multi-band MIMO-ontvangers vereisen, maar potentieel kunnen leiden tot nog hogere transmissiesnelheden.

Meer over
Lees ook
NLconnect-PCR’s voor glasvezelproducten opgenomen in Nationale Milieudatabase

NLconnect-PCR’s voor glasvezelproducten opgenomen in Nationale Milieudatabase

De Product Category Rules (PCR’s) van brancheorganisatie NLConnect voor zowel passieve als actieve glasvezelproducten zijn officieel opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD). Dat maakte NLconnect bekend tijdens de internationale vakbeurs ANGA COM 2025 in Keulen. De opname is een belangrijke stap in de verdere verduurzaming en professionalise1

Ciena, HyperLight en McGill University realiseren 3.2Tb/s, 448Gb/s per-lane IMDD transmissie over 2 kilometer

Ciena, HyperLight en McGill University realiseren 3.2Tb/s, 448Gb/s per-lane IMDD transmissie over 2 kilometer

Ciena, HyperLight Corporation en McGill University hebben een belangrijke mijlpaal bereikt met de eerste 3.2Tb/s (8×448Gb/s) O-band IMDD-transmissie over een afstand van 2 kilometer. Deze prestatie toont aan hoe de datadoorvoer tussen twee datacenters kan worden verdubbeld met behulp van bestaande glasvezelinfrastructuur.

Impressie FCA en Di4 Open Access Workshop

Impressie FCA en Di4 Open Access Workshop

Als de workshop van FCA en Di4 op 24 maart iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel de andere manier waarop de spelers in Duitsland tegen de FttX-markt aankijken dan de partijen in Oostenrijk, Zweden en natuurlijk Nederland. De manier waarop elk land omgaat met open access illustreert dit goed.