Eerste 3D geprinte datacenter in de maak

csm_2023-04-26_Live_3D-Druck_Serverhotel_Campbell_Heidelberg_Foto_Heidelberg_iT_edited_ed8d249bda

 

De Duitse cloud en datacenter provider Heidelberg iT Management gaat het momenteel grootste 3D-geprinte gebouw van Europa vanaf eind 2023 gebruiken als serverhotel. Het wordt het vierde commerciële datacenter van het bedrijf op de thuisbasis exploiteren Heidelberg.

De bouwer van het datacenter op het Campbell Heidelberg-terrein is de Kraus Gruppe, die het project realiseert samen met de bedrijven PERI 3D Construction, een pionier op het gebied van 3D-printing van gebouwen, en Heidelberg Materials, een van de grootste bouwmaterialenbedrijven ter wereld.

Op 26 april 2023 werd het 3D-bouwproject voor het eerst gepresenteerd. Matthias Blatz, directeur van Heidelberg iT, zei bij die gelegenheid: ”We ervaren een toenemende vraag naar datacentercapaciteit en cloudinfrastructuur. Daarom lag de beslissing voor het project met bouwer Kraus Gruppe en een serverhotel met innovatieve 3D-printtechnologie op het bedrijfsterrein in Heidelbergs Südstadt voor de hand. Door de uitbreiding van onze datacenterinfrastructuur kunnen wij onze klanten nog beter ondersteunen bij de digitale transformatie en de taken van de moderne data back-up.”

Het printen van het datacentergebouw met zijn karakteristieke 3D-geprinte betonstructuur is al op 31 maart 2023 begonnen en zal naar verwachting tot eind juli 2023 duren. Daarna begint de interieurbouw voor het colocatie-datacenter van de toekomstige huurder. Hier is een video te zien van het printproces.

Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.