Een goede baan in de data wereld? Dit zijn 5 banen waarvan je misschien niet wist dat die bestonden

stockfoto data

Met de opkomst van big data en technologische ontwikkelingen, worden data-gedreven banen steeds belangrijker. Veel mensen zijn bekend met de bekende functies zoals data-analist of data-scientist, maar er zijn ook andere banen in de wereld van data die minder bekend zijn. In dit artikel zullen we vijf belangrijke banen bespreken.

Data Protection Officer:

Met de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in de Europese Unie is de rol van een Data Protection Officer (DPO) steeds prominenter geworden. Een DPO is verantwoordelijk voor het waarborgen van de privacy van persoonlijke gegevens binnen een organisatie. Ze adviseren en begeleiden bij het implementeren van gegevensbeschermingsbeleid en zorgen ervoor dat deze voldoen aan de wettelijke vereisten. Door een Training Certified Data Protection Officer, word je op de hoogte gesteld van de nieuwste regelgeving en trends op het gebied van gegevensbescherming.

Data Engineer:

Een data engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van de systemen en infrastructuren die nodig zijn om grote hoeveelheden data te verwerken. Ze ontwikkelen en implementeren de architectuur die nodig is om data te verzamelen, op te slaan en te analyseren. Data engineers werken vaak samen met data scientists en analisten om ervoor te zorgen dat de juiste data beschikbaar is en op de juiste manier kan worden gebruikt.

Data Journalist:

Met de toename van data in de journalistiek is de rol van data journalisten steeds belangrijker geworden. Een data journalist analyseert grote hoeveelheden data om interessante en relevante verhalen te ontdekken. Ze gebruiken vaak visualisatie tools om complexe gegevens begrijpelijk te maken voor het grote publiek. Data journalisten werken vaak nauw samen met journalisten en redacteuren om hun bevindingen te vertalen naar informatieve en boeiende artikelen.

Privacy Officer:

De functie van een Privacy Officer is van onschatbare waarde in de databeheer sector. Zij zijn verantwoordelijk voor het adviseren van ondernemingen over de implementatie van sterke gegevens beschermingsmethoden. Hun werk omvat het inspecteren en evalueren van bestaande procedures voor gegevensverwerking, het blootleggen van risico's en het aanbevelen van verbeteringen. Zij zijn tevens betrokken bij het ontwikkelen van beleidslijnen en procedures die de privacy van persoonlijke data borgen. Het is cruciaal dat zij goed geïnformeerd blijven over de actuele ontwikkelingen en wetgeving betreffende gegevensbeveiliging.

Data Architect:

Een data architect is verantwoordelijk voor het ontwerpen en beheren van de data-infrastructuur binnen een organisatie. Ze ontwikkelen blauwdrukken en specificaties voor de opslag, integratie en beveiliging van data. Een data architect werkt nauw samen met verschillende belanghebbenden, zoals data engineers, analisten en managers, om ervoor te zorgen dat de data-infrastructuur voldoet aan de behoeften van de organisatie. Ze moeten op de hoogte zijn van de nieuwste technologieën en best practices op het gebied van data management.

Meer over
Lees ook
IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

Iceberg Data Lab, een van oorsprong Franse startup, speelt een nog weinig bekende maar desondanks belangrijke rol in het verzamelen en analyseren van milieu-gerelateerde gegevens, een domein dat steeds belangrijker wordt

Vraag en aanbod in datacentermarkt blijven sterk groeien

Vraag en aanbod in datacentermarkt blijven sterk groeien

Uit het meest recente Capaciteitstrends Onderzoek van Uptime Institute blijkt dat de totale datacentercapaciteit, zowel van enterprise faciliteiten als colocatie-aanbieders, blijft toenemen. Opmerkelijk is dat Enterprise-organisatie aangeven dat zij bijna eenderde van hun workloads terug halen naar hun eigen enteroprise-datacenter.

Scholing als lokmiddel voor nieuw personeel datacenterindustrie

Scholing als lokmiddel voor nieuw personeel datacenterindustrie

Datacenters vormen het fundament van onze digitale economie en zijn onmisbaar voor het functioneren van bedrijven. Met de toenemende digitalisering van onze maatschappij groeit de vraag naar datacenters wat onlosmakelijk leidt tot een stijgende vraag naar gekwalificeerd personeel.