Vraag en aanbod in datacentermarkt blijven sterk groeien

campaign-creators-gMsnXqILjp4-unsplash

Uit het meest recente Capaciteitstrends Onderzoek van Uptime Institute blijkt dat de totale datacentercapaciteit, zowel van enterprise faciliteiten als colocatie-aanbieders, blijft toenemen. Opmerkelijk is dat Enterprise-organisatie aangeven dat zij bijna eenderde van hun workloads terug halen naar hun eigen enteroprise-datacenter.

Bijna tweederde van de ondervraagde enterprise-organisaties (64%) meldde in november 2023 een toename in hun totale capaciteit, terwijl slechts 11% een afname zag. Deze groei betreft voornamelijk de totale megawatts van hun eigen enterprise-datacenters.

Toename in de behoefte aan flexibiliteit (45%) en de opkomst van hybride cloud-strategieën (37%) zijn de voornaamste factoren voor de verhoogde vraag naar capaciteit, stelt Uptime vast. Ook geven enterprise-organisaties aan dat 32% van de workloads wordt verplaatst van colocatie-faciliteiten naar bedrijfseigen datacenters.

Douglas Donnellan van Uptime Institute zegt hierover: "De groei van capaciteit blijft sterk, en er is ook meer vraag naar hogere densiteiten. Echter, velen geloven dat hun huidige faciliteiten niet in staat zullen zijn toekomstige groei te accommoderen zonder hun infrastructuur te upgraden."

Bij colocatie-aanbieders meldt 79% een groei van hun capaciteit, wat nog hoger is dan bij enterprise-faciliteiten. Maar liefst 72% van de colocatie-aanbieders ziet een jaarlijkse groeipercentage van meer dan 10%, vergeleken met 51% voor bedrijfseigen faciliteiten.

Opleiding en training

Er is een aanhoudende behoefte aan up-to-date kennis en vaardigheden. Uit een recent onderzoek van Uptime Institute blijkt dat 39% van de datacenter operators verwacht dat hun budget voor onderwijs en training in 2024 zal toenemen, terwijl bijna de helft denkt dat het gelijk zal blijven. De belangrijkste redenen voor investeringen in onderwijs en training zijn: bijblijven met datacentertrends (43%), algemene functievereisten (40%) en competitief voordeel (38%).

Andrew Stevens, CEO van CNet Training (een onderwijsbedrijf van Uptime), benadrukt het belang van regelmatig onderwijs om de kennis, vaardigheden en referenties van datacenterpersoneel te verbeteren. De helft van de respondenten geeft aan dat hun organisatie jaarlijks vaardigheidsbeoordelingen uitvoert. De belangrijkste redenen voor werknemers om onderwijs- en trainingscursussen te volgen, zijn het ontwikkelen van nieuwe of het verfijnen van huidige vaardigheden (57%), bijblijven met datacentertrends (49%), het behalen van certificaten en kwalificaties (47%), en algemene functie-/bedrijfsvereisten (45%).

Het onderzoek toonde verder aan dat het verstrekken van interne trainingen op het gebied van ontwerp, bouw en operaties cruciaal is, evenals externe cursussen door derde partijen.

 

Lees ook
Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Onderzoek: ’Groei in de wereldwijde markt voor datacenters ondanks economische uitdagingen’

Volgens de meest recente editie van‘Global Data Center Market Comparison Ranking' van Cushman & Wakefield (C&W) blijft de wereldwijde markt voor datacenters een aanzienlijke groei doormaken.

Sonnevelt Opleidingen onderdeel van Complementair Groep.

Sonnevelt Opleidingen onderdeel van Complementair Groep.

Complementair Groep, het moederbedrijf van o.a. Nederlands grootste onafhankelijke IT-opleider Vijfhart, heeft vandaag bekend gemaakt dat Sonnevelt Opleidingen uit Hedel onderdeel is geworden van Complementair Groep.

De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,