Duitse startup realiseert PUE van 1,05 met hergebruik van restwarmte

De Duitse cloud startup Cloud&Heat claimt met zijn datacenter in Dresden een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,05 te halen. Het datacenter is gebouwd volgens een concept waarbij restwarmte wordt hergebruikt om bovengelegen woningen te verwarmen en warm water te produceren.

Dit heeft Cloud&Heat bekend gemaakt op de CeBIT. Deze startup heeft een concept ontwikkeld op basis van compacte serverkasten waarin de warmte die wordt gegenereerd door interne componenten wordt opgevangen. Deze restwarmte wordt ingezet om verwarming en warm water te leveren aan woningen of kantoorpanden. Op de CeBIT toont het bedrijf deze serverkasten.

Datacenter in Dresden

Cloud&Heat heeft dit concept toegepast in zijn datacenter in het Duitse Dresden. Dit datacenter is gebouwd in de kelder van een flatgebouw en levert aan woningen in dit pand zowel verwarming als warm water. De startup claimt indien de warmtepomp die hiervoor wordt gebruikt buiten beschouwing wordt gehouden zelfs een PUE van 1,01 te realiseren.

Naast een lage PUE weet Cloud&Heat ook een lage Energy Reuse Effectiveness (ERE) te behalen. Deze ERE is in een datacenter waarin restwarmte niet wordt gebruikt gelijk aan de PUE. Het datacenter van de startup in Dresden heeft een ERE van 0,62.

cloud-heat

Bron: DatacenterDynamics

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nederlandse projectontwikkelaar wil datacenter in Berlijn bouwen

Nederlandse projectontwikkelaar wil datacenter in Berlijn bouwen

De Nederlandse projectontwikkelaar Van Caem plant een datacenter in Berlijn-Lichtenberg. Dat meldt het Duitse analistenbureau Thomas Daily. De projectomvang zou circa 1 miljard euro zijn, goed voor een datacenter van circa 100 MW. Daarmee is het het op vier na grootste datacenter van Duitsland en het grootste van Berlijn.

Kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor versnelling warmtenetten

Kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor versnelling warmtenetten

Het kabinet wil meer huishoudens op warmtenetten aansluiten zodat bestaande gebouwen van het aardgas af kunnen. Daarom stelt het een subsidie beschikbaar voor warmtebedrijven om te blijven investeren in nieuwe warmtenetten. Dat is gunstig nieuws voor datacenters die hun restwarmte willen gebruiken voor samenwerking met warmtebedrijven.

Cultuurcentrum in Frankfurt profiteert van restwarmte van nieuw Mainova Webhouse-datacenter

Cultuurcentrum in Frankfurt profiteert van restwarmte van nieuw Mainova Webhouse-datacenter

We zien steeds meer voorbeelden van hergebruik van restwarmte ontstaan. Ook in Duitsland. Het cultureelcentrum Batschkapp en energie- en datacenterbedrijf Mainova gaan samenwerken rond het hergebruik van restwarmte uit een datacenter van Mainova WebHouse, wat een volledige dochteronderneming van Mainova AG is. Dit datacenter wordt gebouwd in de di1