‘Draadloze interconnecties kunnen forse efficiëntiewinst opleveren’

datacenter2

Onderzoekers van de Rochester Institute of Technology verwachten een forse efficiëntiewinst te kunnen boeken door gebruik te maken van draadloze interconnecties tussen datacenters. De Nationaal Science Foundation van de Amerikaanse overheid stelt over de komende vijf jaar 600.000 dollar beschikbaar voor onderzoek naar deze verbindingen.

Dit meldt EurekAlert!. De subsidie is toegekend aan Amlan Ganguly van de Rochester Institute of Technology. Ganguly publiceert al enkel jaren papers over draadloze verbindingen in chips. In zijn komende project wil Ganguly dit principe geschikt maken voor gebruik in interconnecties. Een sleutelonderdeel van het project is het vervangen van legacy internetverbindingen met draadloze technologie. Ganguly verwacht dat dit forse winst oplevert in energie-efficiëntie ten opzichte van de huidige generatie interconnecties.

Wel geeft Ganguly toe dat het project een aantal forse uitdagingen kent. Vooral overspraak, elektromagnetische interferentie tussen verschillende signalen, is een probleem waar Ganguly verwacht mee te maken te krijgen. Het risico op overspraak is groot door de grote hoeveelheden servers die over dezelfde frequentie communiceren. Hierdoor kunnen signalen overspringen op een andere verbindingen, waardoor storing ontstaat en signalen elkaar kunnen beïnvloeden.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Datacenters tellen is appels met peren vergelijken

Datacenters tellen is appels met peren vergelijken

Tijdens een recente MRA bijeenkomst werd aan de zaal gevraagd hoeveel datacenters er in Nederland zijn. Er waren vier antwoorden mogelijk. Elk van die antwoorden was het aantal datacenters dat door verschillende instanties en organisaties wordt gehanteerd. Deze vraag maakte op speelse wijze iets duidelijk. Niemand weet precies hoeveel datacenters1

Nieuwe supercomputer van Jules Verne consortium biedt ongekende rekencapaciteit

Nieuwe supercomputer van Jules Verne consortium biedt ongekende rekencapaciteit

Het Jules Verne consortium ( GENCI en CEA in Frankrijk en SURF in Nederland) maakt bekend dat GENCI begin 2026 een nieuwe Europese supercomputer zal huisvesten en exploiteren in Frankrijk. De supercomputer zal worden gebaseerd op Europese hardware- en softwaretechnologieën.

TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen

TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen

Nu datacenters meer en meer de ambitie lijken te hebben om een rol te spelen in de energietransitie, wordt het steeds belangrijker om de ontwikkelingen rond de grote netwerken in ons land te volgen. Daarom was een symposium dat onlangs werd georganiseerd door TenneT en de TU-Delf zeker de moeite van een bezoek waard.