‘Draadloze interconnecties kunnen forse efficiëntiewinst opleveren’

datacenter2

Onderzoekers van de Rochester Institute of Technology verwachten een forse efficiëntiewinst te kunnen boeken door gebruik te maken van draadloze interconnecties tussen datacenters. De Nationaal Science Foundation van de Amerikaanse overheid stelt over de komende vijf jaar 600.000 dollar beschikbaar voor onderzoek naar deze verbindingen.

Dit meldt EurekAlert!. De subsidie is toegekend aan Amlan Ganguly van de Rochester Institute of Technology. Ganguly publiceert al enkel jaren papers over draadloze verbindingen in chips. In zijn komende project wil Ganguly dit principe geschikt maken voor gebruik in interconnecties. Een sleutelonderdeel van het project is het vervangen van legacy internetverbindingen met draadloze technologie. Ganguly verwacht dat dit forse winst oplevert in energie-efficiëntie ten opzichte van de huidige generatie interconnecties.

Wel geeft Ganguly toe dat het project een aantal forse uitdagingen kent. Vooral overspraak, elektromagnetische interferentie tussen verschillende signalen, is een probleem waar Ganguly verwacht mee te maken te krijgen. Het risico op overspraak is groot door de grote hoeveelheden servers die over dezelfde frequentie communiceren. Hierdoor kunnen signalen overspringen op een andere verbindingen, waardoor storing ontstaat en signalen elkaar kunnen beïnvloeden.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Onderzoek: aantal storingen in datacenters neemt af, terwijl incidenten gemiddeld steeds kostbaarder worden

Onderzoek: aantal storingen in datacenters neemt af, terwijl incidenten gemiddeld steeds kostbaarder worden

Hoewel Uptime Institute de eerste is om toe te geven dat cijfers die datacenters verschaffen over storingen en outages met enige reserve moeten worden bekijken, durft de organisatie het toch aan om vast te stellen dat het aantal incidenten in datacenters de afgelopen jaren is afgenomen.

Nederlands consortium start onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

Nederlands consortium start onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatie Technologie met zo’n tien miljoen euro. UT-onderzoeker prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp is hoofdaanvrager van het project met de naam NL-ECO. Met de financiering van NWO komt ook ongeveer 2,5 miljoen euro beschikbaar als cofi1

Nieuw consortium BatteryNL wil batterijen met grotere capaciteit ontwikkelen

Nieuw consortium BatteryNL wil batterijen met grotere capaciteit ontwikkelen

In januari is het consortium BatteryNL van start gegaan. Deelnemers zijn groot aantal partijen die op een of andere manier betrokken zijn bij het ontwikkelen van batterijen in Nederland. Het gaat om zowel kleine bedrijven, multinationals als kennisinstellingen. Een belangrijke doelstelling van BatteryNL is om binnen acht jaar de volgende generatie1