Deutsche Telekom start met project voor batterijopslag van 300 MWh

Pixii_germany

Deutsche Telekom en een Noorse leverancier van Battey Energy Storage (BES) systemen hebben bekend gemaakt dat zij de eerste installatie van een batterij-energieopslagsysteem hebben gerealiseerd. Samen met het Noorse bedrijf Pixii als technologieleverancier gaan de Duitsers in totaal 300 MWh aan batterijopslag realiseren. De eerste installatie is een 1MW/6MWh-eenheid en is geplaatst op het hoofdkantoor van Deutsche Telekom in München.  

Het project maakt deel uit van de activiteiten van Deutsche Telekom-dochter Power & Air Solutions (PASM). Deze dochteronderneming is de energieleverancier van Deutsche Telekom in Duitsland, maar levert ook energie en energiediensten voor kritische infrastructuur voor andere IT-leveranciers in het land.

De batterijopslagsystemen die door PASM worden ingezet, zullen worden gebruikt voor peak shaving, arbitrage, het maximaliseren van het gebruik van hernieuwbare energie en de deelname aan de Duitse elektriciteitsmarkt om de netstabiliteit te bevorderen. De Deutsche Telekom-dochter wil dus zeer actief worden met energiediensten.

Het in Oslo gevestigde bedrijf omschrijft zichzelf als een bedrijf dat expertise op het gebied van stroomconversie en energieopslag samenbrengt met de nadruk op compacte, modulaire systemen van 3 kW tot meerdere MW. Pixii zal zijn PowerShaper-oplossing leveren, die varieert van 10kW tot 1MW en bestaat uit modulaire containers tot 50kW. Ze maken gebruik LFP of NMC lithium-ion

Lees ook
Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.