Deutsche Telekom start met project voor batterijopslag van 300 MWh

Pixii_germany

Deutsche Telekom en een Noorse leverancier van Battey Energy Storage (BES) systemen hebben bekend gemaakt dat zij de eerste installatie van een batterij-energieopslagsysteem hebben gerealiseerd. Samen met het Noorse bedrijf Pixii als technologieleverancier gaan de Duitsers in totaal 300 MWh aan batterijopslag realiseren. De eerste installatie is een 1MW/6MWh-eenheid en is geplaatst op het hoofdkantoor van Deutsche Telekom in München.  

Het project maakt deel uit van de activiteiten van Deutsche Telekom-dochter Power & Air Solutions (PASM). Deze dochteronderneming is de energieleverancier van Deutsche Telekom in Duitsland, maar levert ook energie en energiediensten voor kritische infrastructuur voor andere IT-leveranciers in het land.

De batterijopslagsystemen die door PASM worden ingezet, zullen worden gebruikt voor peak shaving, arbitrage, het maximaliseren van het gebruik van hernieuwbare energie en de deelname aan de Duitse elektriciteitsmarkt om de netstabiliteit te bevorderen. De Deutsche Telekom-dochter wil dus zeer actief worden met energiediensten.

Het in Oslo gevestigde bedrijf omschrijft zichzelf als een bedrijf dat expertise op het gebied van stroomconversie en energieopslag samenbrengt met de nadruk op compacte, modulaire systemen van 3 kW tot meerdere MW. Pixii zal zijn PowerShaper-oplossing leveren, die varieert van 10kW tot 1MW en bestaat uit modulaire containers tot 50kW. Ze maken gebruik LFP of NMC lithium-ion

Lees ook
Datacenters in Ierland gebruiken inmiddels meer elektriciteit dan alle Ierse huishoudens gecombineerd

Datacenters in Ierland gebruiken inmiddels meer elektriciteit dan alle Ierse huishoudens gecombineerd

Volgens The Guardian hebben de datacenters in Ierland vorig jaar meer elektriciteit verbruikt dan alle stedelijke huishoudens samen. Het groeiende aantal datacenters in het land gebruikte 21% van de totale elektriciteit, een stijging van 20% ten opzichte van 2022

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Een weinig bekend maar ernstig risico: de ‘floating neutral’ in het datacenter

Een weinig bekend maar ernstig risico: de ‘floating neutral’ in het datacenter

Spanningsonbalans en daaruit voortvloeiende storingen kunnen al snel leiden tot uitval van apparatuur en onvoorziene downtime. Voor datacenters betekent dat bedrijfsonderbrekingen en verlies van klantenvertrouwen. Een “floating neutral” is een mogelijke oorzaak van spanningsonbalans.