Deutsche Telekom start met project voor batterijopslag van 300 MWh

Pixii_germany

Deutsche Telekom en een Noorse leverancier van Battey Energy Storage (BES) systemen hebben bekend gemaakt dat zij de eerste installatie van een batterij-energieopslagsysteem hebben gerealiseerd. Samen met het Noorse bedrijf Pixii als technologieleverancier gaan de Duitsers in totaal 300 MWh aan batterijopslag realiseren. De eerste installatie is een 1MW/6MWh-eenheid en is geplaatst op het hoofdkantoor van Deutsche Telekom in München.  

Het project maakt deel uit van de activiteiten van Deutsche Telekom-dochter Power & Air Solutions (PASM). Deze dochteronderneming is de energieleverancier van Deutsche Telekom in Duitsland, maar levert ook energie en energiediensten voor kritische infrastructuur voor andere IT-leveranciers in het land.

De batterijopslagsystemen die door PASM worden ingezet, zullen worden gebruikt voor peak shaving, arbitrage, het maximaliseren van het gebruik van hernieuwbare energie en de deelname aan de Duitse elektriciteitsmarkt om de netstabiliteit te bevorderen. De Deutsche Telekom-dochter wil dus zeer actief worden met energiediensten.

Het in Oslo gevestigde bedrijf omschrijft zichzelf als een bedrijf dat expertise op het gebied van stroomconversie en energieopslag samenbrengt met de nadruk op compacte, modulaire systemen van 3 kW tot meerdere MW. Pixii zal zijn PowerShaper-oplossing leveren, die varieert van 10kW tot 1MW en bestaat uit modulaire containers tot 50kW. Ze maken gebruik LFP of NMC lithium-ion

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik.

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.