DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Frankfurt Skyline

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.

De groeiende afhankelijkheid van datacenters gaat gepaard met een aanzienlijke toename in elektriciteitsverbruik. In Frankfurt am Main alleen al is het stroomverbruik van grote datacenters tussen 2017 en 2022 met bijna 130% gestegen, wat neerkomt op bijna 2,4 miljard kilowattuur. Deze hoeveelheid energie zou potentieel kunnen voorzien in de verwarmingsbehoefte van ongeveer 100.000 appartementen. De praktische implementatie van warmteterugwinning uit datacenters stuit op diverse technische, organisatorische en economische uitdagingen. Het primaire doel van DC2HEAT is om met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) het plannen, aanpassen en het beheren van systemen voor warmteterugwinning uit datacenters te vereenvoudigen. Door deze processen efficiënter en economisch rendabeler te maken, wordt niet alleen de verspreiding van deze technologie bevorderd, maar worden ook nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van restwarmte ontsloten.

Een belangrijke speler in het DC2HEAT-project is het Borderstep Institute, dat zich richt op het analyseren en beoordelen van de duurzaamheidspotentieel van AI in dit project. Bovendien ondersteunt Borderstep de praktische toepassing van de onderzoeksresultaten.

Het project wordt ondersteund door een consortium van partners, waaronder het Software Innovation Campus Paderborn (SICP) van de Universiteit van Paderborn, het advies- en planningsbureau AS Enterprise Engineering en de AI-agentschap Unetiq. Daarnaast wordt het project ondersteund door een breed scala aan partners en supporters, waaronder de stad Frankfurt, de initiatiefgroep Digitales Hessen, de eco Verband der Internetwirtschaft, energieleverancier Mainova en diverse bedrijven uit de datacentersector.

DC2HEAT ontvangt financiering van het Duitse Ministerie voor Milieu, Natuurbescherming, Nucleaire Veiligheid en Consumentenbescherming (BMUV) als onderdeel van het programma 'KI-Leuchttürme für Umwelt, Klima, Natur und Ressourcen'. De toekomstige, milieu- en maatschappijgerichte organisatie 'Zukunft, Umwelt, Gesellschaft (ZUG) GmbH' is verantwoordelijk voor het beheer van dit financieringsprogramma. Het project zal naar verwachting veel kennis opleveren die ook in landen als Nederland relevant zijn.

Lees ook
Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.