Datacenterverkeer is in 2019 verdrievoudigd

De hoeveelheid dataverkeer in datacenters verdrievoudigd tussen 2014 en 2019. Naar verwachting verwerken datacenters wereldwijd in 2019 jaarlijks 10,4 zetabytes (ZB) aan data. Ook de behoefte aan power en koeling neemt hierdoor naar verwachting fors toe.

Dit blijkt uit de Global Cloud Index van Cisco. Het datacenterverkeer neemt volgens Cisco toe van 2,1 ZB in 2014 naar 8,4 ZB in 2019. Ook de traditionele workloads groeien, al is deze groei een stuk langzamer. Traditionele workloads waren in 2014 goed voor 1,3 ZB aan dataverkeer, iets wat naar verwachting stijgt tot 1,8 ZB in 2019. Het bedrijf verwacht dat de publieke en private cloud goed zal zijn voor 80% van de groei in datacenterverkeer.

Public cloud groeit sneller dan private cloud

Naar verwachting wordt de public cloud infrastructuur van partijen als AWS, Azure en SoftLayer de komende jaren sneller omarmd dan private clouds. Naar verwachting groeit het aantal workloads in de public cloud met 44% tussen 2014 en 2019, terwijl het aantal workloads in de private cloud 16% groeit.

Software-as-a-Service wordt het meest populaire cloudmodel in 2019. Cisco voorspelt dat 59% van de workloads in 2019 via een SaaS model wordt geleverd. Infrastructure-as-a-Service is goed voor 30% van het dataverkeer in de cloud, flink lager dan het aandeel van 42% in 2014. Ook Platform-as-a-Service (PaaS) verliest in populariteit. Het aantal PaaS workloads neemt naar verwachting van af 13% in 2014 naar 11% in 2019.

Meer workloads per fysieke server

Cisco voorspelt dat het aantal workloads per fysieke server flink zal toenemen om de groei in dataverkeer op te vangen. Naar verwachting neemt de dichtheid van workloads in clouddatacenters toe van 5,1 in 2014 naar 8,4 in 2019. Ook in traditionele datacenter neemt het aantal workloads per server toe. In deze omgevingen gaat het om een stijging van 2,0 in 2014 naar 3,2 in 2019.

Dossiers
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.