‘Datacenters moeten restwarmte verkopen aan energiemaatschappijen’

datacenter2

Datacenters zouden nauwer moeten samenwerken met energiemaatschappijen. Niet alleen kunnen de partijen gezamenlijk projecten uitvoeren op het gebied van onder andere load balancing, ook kunnen datacenters extra winst genereren door hun restwarmte te verkopen aan energiemaatschappijen.

Dit stelt Saara Rantanen, oprichter van energiemaatschappij Fortum, in een interview met DatacenterDynamics. Fortum richt zich in belangrijke mate op duurzame energie en stelt dat momenteel 64% van alle energie die het bedrijf levert duurzaam is. Het bedrijf is actief in de Finland, Zweden, Polen, de Baltische Staten, Rusland en India.

Restwarmte verkopen

Het bedrijf koopt onder andere restwarmte op van datacenters in Zweden. Hier wordt gebruik gemaakt van stadsverwarming. Datacenters leveren hun restwarmte aan deze stadsverwarming en ontvangen hiervoor een financiële compensatie van Fortum. Daarnaast kan Fortum duurzame energie leveren aan de datacenters. Deze energie kan worden aangeleverd via het elektriciteitsnetwerk, maar ook lokaal worden opgewekt bij klanten.

Meer details zijn te vinden in het interview van DatacenterDynamics met Rantanen.

Dossiers
Lees ook
Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

Ampere leidt nieuwe alliantie om tot efficiënte en energiezuinige AI-applicaties te komen

In de afgelopen jaren is het energieverbruik van AI-applicaties in datacenters exponentieel toegenomen, een trend die zowel milieuactivisten als bedrijven in de AI-sector zorgen baart. Om een antwoord te bieden op deze groeiende bezorgdheid, hebben verschillende AI-gerelateerde firma's de handen ineen geslagen om een consortium te vormen dat zich1

Brede steun voor maatschappelijk prioriteren, ACM roept netbeheerders op aan de slag te gaan

Brede steun voor maatschappelijk prioriteren, ACM roept netbeheerders op aan de slag te gaan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 78 reacties ontvangen op het ontwerp codebesluit prioriteringsruimte transportverzoeken. Uit deze reacties blijkt dat betrokkenen positief zijn over het voorstel om het verlenen van voorrang aan projecten die bijdragen aan belangrijke maatschappelijke doelen vast te leggen in een wettelijke regeling.

Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

Energiehubs en internationale samenwerkingen brengen nieuwe perspectieven in de datacenterindustrie

De dringende behoefte om de CO2-uitstoot te verminderen in het licht van de klimaatverandering heeft zowel nationaal als internationaal tot innovatieve initiatieven geleid. Een recent Nederlands onderzoek en een Amerikaanse samenwerking tussen grote ondernemingen onderstrepen het potentieel van collectieve actie voor duurzame bedrijfsvoering, met1