Datacenter update december 2022 – nieuwbouw en afstel - een gemengd beeld

Facebook-data-center

Donderdag liet het Nederlandse datacenterbedrijf North-C weten een nieuw gebouw in de regio Eindhoven te laten bouwen. Later die dag maakte een Amerikaanse onderneming, Meta, bekend in Odense, Denemarken, de bestaande werkzaamheden voor nieuwbouw te staken. Het eerste bericht is duidelijk positiever voor het bedrijf en de regio dan de tweede melding.

North-C lijkt weinig last meer te hebben van de pandemie. Eerder was er nieuws over de activiteiten in het Noorden van Nederland en over de grens. Nu maakt het bekend in de regio Eindhoven te gaan bouwen. Daarmee wordt dat deel van Nederland steeds zichtbaarder als een datacenterhub.

Aantrekkelijk

De aantrekkelijkheid van het gebied heeft te maken met de aanwezigheid van de high tech bedrijven. Schaarste aan grond is ten zuiden van de grote rivieren een heel ander vraagstuk dan in de MRA. Het zelfde geldt voor de vereiste stroomcapaciteit om een datacenter te kunnen exploiteren.

Denemarken

Heel anders is dan het nieuws uit Denemarken. Dat heeft de Nederlandse pers nog niet echt gehaald, hoewel alleen al de naam van de betrokken partij reden voor belangstelling moet zijn. Meta, beter bekend als Facebook, heeft totaal onverwachts bekend gemaakt de bouwactiviteiten in Odense te staken. Hierbij gaat het om een project dat al in uitvoering ist. Het totale budget voor deze klus bedraagt 2,4 miljard Deense Kronen, dat is ruim 320 miljoen Euro. De contracten zijn op 3 augustus getekend.

Het nieuws is bij de Noorderburen als een bom ingeslagen. Iedereen die bezig was het terrein (detail: waaronder een parkeerterrein voor 1.000 auto’s!) bouwrijp te maken is verzocht te vertrekken. De werkgelegenheid in het gebied zal daar wel een klap van krijgen, er waren namelijk niet alleen externe bouwers aan het werk .

Odense - Zeewolde

Voor alle duidelijkheid, deze bouwstop heeft niets te maken met kritiek zoals die rond Zeewolde een belangrijke rol speelde. In Odense staan al een paar gebouwen van Facebook, het zou om uitbreiding gaan waarvoor alle vergunningen in orde zijn. Van weerstand in de buurt is geen sprake.

In betrekkelijk korte tijd moet er dus iets heel erg zijn veranderd aan de langere termijn visie of strategie van Meta/ Facebook. De bouwplannen zijn niet uitgesteld, maar echt opgegeven. Dat het bedrijf hard op de rem trapt was al eerder gesignaleerd, maar tot nu toe was de impact voor de hyperscale datacenters niet zichtbaar. Nu dus wel. Met de kennis van vandaag uit Denemarken kan ook naar Zeewolde worden gekeken. De kans dat in Flevoland ooit een paal de grond in gaat voor dit bedrijf is nog kleiner geworden.

 

Lees ook
Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

In het Schotse Edinburgh wordt een systeem getest om te onderzoeken of de restwarmte van een groot computercentrum kan worden opgeslagen in ongebruikte mijnwerken, om vervolgens gebruikt te worden om huizen te verwarmen.

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

Het Belgische datacenterbedrijf LCL heeft een gouden medaille ontvangen van EcoVadis, een organisatie die de duurzaamheidsprestaties van bedrijven beoordeelt. LCL heeft deze erkenning verdiend door goede scores te behalen op vier duurzaamheidsthema's: milieu, ethiek, arbeid en mensenrechten, en duurzame inkoop.

Virginia keurt een van 's werelds grootste datacenterprojecten goed

Virginia keurt een van 's werelds grootste datacenterprojecten goed

In de Amerikaanse staat Virginia is groen licht gegeven voor de bouw van een van de grootste datacenter-campussen ter wereld. Dit besluit is genomen door de bestuurders van Prince William County in Noord-Virginia, na een openbare hoorzitting die meer dan 24 uur in beslag nam.