Data Tower van 65 verdiepingen kan 400.000 servers huisvesten

Een datacenter van 65 verdiepingen en ruimte voor maar liefst 400.000 servers heeft een ontwerpwedstrijd voor wolkenkrabbers gewonnen. Het datacenter, dat de Data Tower wordt genoemd, is ontworpen door de Italiaanse architecten Marco Merletti en Valeria Mercuri.

De Data Tower heeft de ontwerpwedstrijd van eVolo Magazine gewonnen. Het datacenter is voorzien van een middenkolom waarmee koude lucht wordt aangetrokken en warme lucht aan de bovenzijde wordt afgevoerd met behulp van ventilatoren. Een deel van de warmte wordt hergebruikt voor het verwarmen van woningen en kassen. Deze technieken moeten het datacenter energie-efficiënt maken.

Onderhoud

Het datacenter is in totaal 65 verdiepingen hoog. Om IT-apparatuur snel op de juiste plek te krijgen en eenvoudig te kunnen onderhouden is het gebouw voorzien van een systeem dat geautomatiseerd apparatuur naar de juiste verdieping of juist de begane grond kan brengen. Onderhoud kan hierdoor gewoon op de begane grond worden uitgevoerd, terwijl nieuwe of vervangende IT-apparatuur snel naar de juiste verdiepingen kan worden getransporteerd.

Merletti trekt in een reactie tegenover Computer World de vergelijking met bibliotheken van vroeger. In de oudheid werden bibliotheken vaak gehuisvest in opvallende gebouwen met een groots ontwerp om hun belang voor cultuur en kennis te benadrukken. De rol van bibliotheken is volgens de architect vandaag de dag overgenomen door datacenters, waarin net als in bibliotheken grote hoeveelheden informatie wordt verzameld. Ook datacenters zouden daarom in gebouwen met een groots ontwerp moeten worden gehuisvest, vindt Merletti.

valeria-mercuri-marco-merletti-evolvo-magazine Het concept voor de Data Tower van Marco Merletti en Valeria Mercuri (bron: eVolo Magazine)

Dossiers
Meer over
Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.