‘Crossconnecties spelen steeds belangrijke rol in multi-tenant datacenters’

datacenter2

De wereldwijde markt voor multi-tenant datacenters groeit. de markt is in het tweede kwartaal van 2015 met 4,7% gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. In totaal is in het kwartaal zo’n 90.000 vierkante meter colocatieruimte bijgekomen. Crossconnecties spelen een steeds belangrijkere rol in de markt.

Dit blijkt uit onderzoek van IHS. Het onderzoeksbureau stelt dat vooral de mogelijkheid om binnen multi-tenant datacenters met fysieke kabels rechtstreekse verbindingen te leggen tussen servers van verschillende klanten een belangrijke rol speelt in de groei van de markt. In dit geval hoeft data niet langer via het internet naar de tegenpartij te worden gestuurd, waardoor hogere datasnelheden kunnen worden gerealiseerd terwijl de kosten juist worden teruggedrongen. Ongeveer 10% van de totale omzet van multi-tenant datacenters zou door dergelijke cross-connecties worden gegenereerd.

Verticale markten

Crossconnecties hebben tot datacenters geleid die zich specifieke richten op een verticale markten. Als voorbeeld noemt IHS financiële instanties in bijvoorbeeld Londen, Frankfurt en New York die zich in bepaalde datacenters vestigen om rechtstreeks met elkaar en met aandelenbeurzen in verbinding te staan, zodat zij sneller en efficiënter kunnen handelen. Ook digitale bedrijven hanteren deze werkwijze om content sneller naar partners te krijgen die in hetzelfde datacenter zijn gevestigd.

De ontwikkeling heeft echter ook nadelen voor de markt. Zo is het voor nieuwe spelers moeilijk de markt te betreden aangezien het opbouwen van dergelijke verticale datacenteromgevingen jaren in beslag kan nemen. Bedrijven moeten over voldoende klanten beschikken die binnen dezelfde sector actief zijn om dergelijke cross-connecties te kunnen aanbieden. Vooral gevestigde partijen profiteren dan ook van deze ontwikkeling.

Crossconnecties worden steeds belangrijker

IHS verwacht dat de winst die crossconnecties opleveren de komende jaren alleen maar verder zal groeien en hierdoor een steeds groter onderdeel van de markt voor multi-tenant datacenters gaat uitmaken.

Meer over
Lees ook
nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1