'Complexiteit rond planning van datacenterinfrastructuur leidt tot zorgen'

datacenter

De complexiteit rond strategische planning van datacenterinfrastructuur is voor bedrijven een grote bron van zorgen. 70% van de ICT-managers wereldwijd maakt zich zorgen over deze complexiteit. Nederlandse ICT-managers maken zich hier overigens opvallend weinig zorgen over. 41% van de Nederlandse ICT-beslissers maakt zich over de complexiteit zorgen.

Dit blijkt uit het 'Planning Anxiety'-rapport van Colt. ICT-managers besteden door hun zorgen onevenredig veel tijd aan het opstellen van een strategische planning voor datacenterinfrastructuur. 54% van de ICT-managers geeft aan meer tijd hieraan te besteden dan gewenst. Dit percentage ligt onder Nederland ICT-managers ongeveer gelijk.

Security is zorgenkind

Met name security zorgt voor veel zorgen. 64% van de respondenten stelt in de strategische planning van datacenterinfrastructuur de meeste aandacht te besteden aan beveiliging. Managers wereldwijd maken zich de meeste zorgen over incidenten die zijn veroorzaakt door malware of een cyberaanval (36%). In Nederland zijn vooral beveiligingsproblemen veroorzaakt door menselijke fouten een bron van zorgen. 28% van de Nederland ICT-managers is hierover ongerust.

Internationale uitbreiding biedt bedrijven kansen. Ook hierbij lopen ICT-mangers echter tegen allerlei uitdagingen aan. Denk hierbij aan:

  • Onduidelijke regelgeving in het buitenland (33%)
  • Technische migraties (28%)

Internationale uitbreiding

Dat betekent echter niet dat iedereen bij internationale uitbreiding van datacenteractiviteiten tegen problemen aanloopt. 22% van de Nederland ICT-managers stelt hierbij geen problemen te hebben ondervonden. 38% van de respondenten geeft aan zijn datacenteractiviteiten nog niet naar het buitenland te hebben uitgebreid.

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.