CEDaCI Circular Economy-ready Server opgenomen in OCP-database

CEDaCI Circular Economy Server image

Het CEDaCI-project waaraan onder andere Green IT Amsterdam en later SDIA deelnamen, begint een stevige impact op de verduurzaming van datacenters te krijgen. Het Circular Economy-ready Server-ontwerp van het CEDaCI-project is deze zomer namelijk opgenomen in de bekende Open Compute Project (OCP) database.

CEDaCI is gericht op het opzetten van een circulaire economie voor de datacenterindustrie. Het project is opnieuw in de schijnwerpers komen te staan dankzij de inspanningen van Kristina Kerwin, Research Assistant van CEDaCI, en de ondersteuning van Silvio Lavendeira, Senior Technician bij CEDaCI.

De Circular Economy-ready Server, ontworpen door Kerwin en Lavendeira, heeft de aandacht getrokken van het Open Compute Project en een aantal belangrijke fabrikanten van datacenterapparatuur.

 Net voor de zomer is de CEDaCI Circular Economy-ready Server voorgelegd aan het OCP Incubation Committee. Na een grondig validatieproces heeft het comité unaniem ingestemd met de erkenning van het serverontwerp en is het vervolgens toegevoegd aan de OCP-database.

Het ontwerp van de CEDaCI Circular Economy-ready Server introduceert diverse duurzame kenmerken, waaronder:

  • Een set herbruikbare serverbehuizingen
  • Het gebruik van minder materialen zonder concessies te doen aan prestaties
  • Vermindering van niet-recyclebaar en niet-duurzaam plastic
  • Minder gebruik van kritieke grondstoffen in niet-elektronische onderdelen

 Onder leiding van professor Deborah Andrews van de London South Bank University heeft het CEDaCI-project als doel de datacenterindustrie te sturen naar gestandaardiseerde en duurzame producten, om zo de ontwerpen van datacentrumapparatuur toekomstbestendig te maken en een solide basis te leggen voor duurzaam hardwareontwerp. De opname van de CEDaCI Circular Economy-ready Server in de OCP-database is een cruciale stap in de richting van het verwezenlijken van dit doel.

Lees ook
Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Het ontwikkelen van een datacenter rack dat 80 kW aan elektrisch vermogen nodig heeft, is een ingrijpende technische uitdaging die zowel nieuwe mogelijkheden als beperkingen met zich meebrengt. In Nederland lijkt zo’n rack wellicht (nog?) Ondenkbaar, maar op Reddit wordt hierover een interessante discussie gevoerd, voornamelijk door Amerikaanse da1

Datacenters krijgen te maken met nieuw type processor: DPU’s

Datacenters krijgen te maken met nieuw type processor: DPU’s

Met de opkomst van trends als AI krijgen datacenters plotsklaps te maken met een hele nieuwe categorie aan hardware. Systemen die ook andere energieprofielen kennen dan standaard servers en die bovendien gebruik maken van nieuwe componenten. Zoals DPU’s.

‘Energiegebruik servers kan drastisch omlaag’

‘Energiegebruik servers kan drastisch omlaag’

De Nederlandse Save Energy Foundation is niet de enige partij die van mening is dat het energieverbruik van servers in datacenters for omlaag kan. Ook het Uptime Institute heeft onderzoek gedaan naar het elektriciteitsverbruik van servers in relatie tot hun belasting met IT-workloads.